Jean Dohmen Premium Corner

Anti-gaslobby en overijverige politici gaan consument op kosten jagen

27 juni 2018Leestijd: 3 minuten

Nee, u moet vooral niet het idee krijgen dat u wordt gedwongen om afscheid te nemen van aardgas. Bewoners van bestaande huizen, het leeuwendeel wordt verwarmd met gas, blijven ‘gewoon’ aangesloten op het gasnet. Het enige wat op korte termijn verandert, zo wordt benadrukt, is dat het per 1 juli niet langer verplicht is nieuwbouwhuizen aan te sluiten op gas. Maar zo vrijblijvend als dat op het eerste gehoor klinkt, is het niet. Halverwege dit jaar moeten er van het kabinet concrete plannen liggen om de uitstoot van CO₂ in 2030 zo goed als te halveren. Het kabinet wil aardgas in de ban doen.

Deskundigen waarschuwen dat de plannen veel te ambitieus zijn. Met wind- en zonne-energie kan het land de straks gigantisch toenemende vraag naar stroom niet aan. Nederland kan voorlopig helemaal niet zonder gas, een brandstof die nota bene de helft minder CO₂ uitstoot dan aardolie. Als landen massaal zouden overstappen van olie op gas, zou dat de uitstoot van CO₂ al fors verminderen. Het valt te hopen dat iemand in Den Haag tegengas geeft, maar daar ziet het helaas niet naar uit.

Flinke stijging energiebelasting

Wat staat consumenten te wachten? Het vervallen van de aansluitplicht voor nieuwbouwhuizen komt in de praktijk neer op een aansluitverbod. De datum van 1 juli is bovendien een stuk eerder dan aangekondigd in het Regeerakkoord van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie, waar nog sprake was van het ‘eind van de kabinetsperiode’. Deskundigen betwijfelen of het haalbaar is alle nieuwe huizen op zo korte termijn gasvrij op te leveren.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.