Premium Lock IS-kinderen: Grapperhaus kan of wil probleem niet begrijpen

20 mei 2018Leestijd: 3 minuten
Kinderen in vluchtelingenkamp en Grapperhaus. Foto's: AFP/ANP.

Niets is leuker of interessanter dan wanneer een minister in het openbaar zegt wat hij meent. Bij Pauw zei minister Ferdinand Grapperhaus dinsdag over de 145 jihad- of IS-kinderen: ‘De kinderen moeten daar weg. Ze moeten daar niet in een kamp zitten.’

Daags daarop moest hij ‘door het stof’ (terzijde: nu al dé uitdrukking van 2018 – en er zal nog vaak door het stof worden gegaan) en premier Mark Rutte kronkelde zich in nieuwe bochten om uit te leggen dat er geen sprake is van een beleidswijziging. Nu weet je het natuurlijk nooit bij Rutte: misschien liet de politiek onervaren Grapperhaus op verzoek van zijn premier wel een proefballonnetje op – het zou me niet verbazen.

Idee van de Kinderombudsman voor terugkeer was geen goed idee

Nog niet zo lang geleden schreef ik dat om tal van redenen de terugkeer van de kinderen geen goed idee is. Dat was nadat de Kinderombudsman, mevrouw Margrite Kalverboer, voor hun terugkeer en onze betrokkenheid daarbij had gepleit.

Lees het commentaar van Nikki Sterkenburg:

Terughalen kalifaatkinderen enorm veiligheidsprobleem

Mijn argumenten om dat niet te doen, zijn in die paar weken uiteraard niet veranderd: het is niet onze schuld dat ze daar zitten; voordat je het weet komen via gezinshereniging de ouders ook terug; het is heel onduidelijk of die kinderen (in meerderheid) wel de Nederlandse nationaliteit hebben; velen hebben (ook) een andere nationaliteit; ze vormen, na alles wat ze daar hebben meegemaakt, een voortdurend gevaar voor de beschaafde samenleving, zoals de benaming ‘wandelende tijdbommen’ aangeeft.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw