Premium Lock Ja, bescherm vitale bedrijven tegen China en Rusland

19 april 2018Leestijd: 2 minuten
Vladimir Poetin (links) en Xi Jinping. Foto: AFP.

Het is goed dat het kabinet Nederlandse bedrijven die cruciaal zijn voor de nationale veiligheid beter gaat beschermen tegen ongewenste, vaak buitenlandse overnames. Maar het moet geen opmaat zijn om overnames steeds verder aan banden te leggen.

Het kabinet wil dat partijen die een bedrijf in de telecomsector willen overnemen zich eerst bij de overheid melden. Het gaat volgens de toelichting bij het wetsvoorstel onder meer om telefoniebedrijven, internetproviders en datacenters.

Vrees voor investeerders uit landen als Rusland en China

Als de nationale veiligheid in het geding is, kan de overname worden verboden of teruggedraaid, staat in het wetsvoorstel dat staatssecretaris Mona Keijzer (CDA) van Economische Zaken naar de Raad van State heeft gestuurd.

De achterliggende vrees is dat investeerders uit landen als China of Rusland dergelijke bedrijven, en daarmee delen van de telecommunicatie in Nederland, in handen krijgen. Dat wordt onwenselijk geacht omdat de overheid die communicatiemiddelen zelf ook gebruikt.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw