Afshin Ellian Afshin Ellian Premium Corner

De Europese zelf-islamisering is een sluipend gevaar

09 april 2018

De islamisering van Europa gaat onverminderd door. Niet altijd is die islamisering een verdienste van de salafisten. Het zijn de Europeanen zelf die meebuigen met de salafisten. Dit meebuigen noem ik zelf-islamisering.

We herinneren ons hoe de toenmalige minister van Justitie Piet Hein Donner (CDA) reageerde op de moord op Theo van Gogh. Theo werd op 2 november 2004 vermoord. Aanvankelijk reageerde Donner volgens de Volkskrant als volgt: ‘Hij was gehaat en geliefd. Het was beter geweest om in gesprek met hem te blijven in plaats van hem om het leven te brengen.’ Dit was echt zijn reactie!

Van Gogh ‘was gehaat en geliefd’, maar toch vond Donner dat men met hem in gesprek moest blijven. Op het eerste gezicht is dit een infantiele reactie. Maar het gaat hier om de minister van Justitie, de man die Van Gogh had moeten beveiligen, de man die het jihadisme moest bestrijden, en ten slotte de man die de christelijke waarden moest verdedigen.

Deze man was niet in staat om in een korte reactie de dader en het geloof dat hem tot die daad had gedreven, te veroordelen. Evenmin was Donner in staat of bereid om de Grondwet te verdedigen: artikel 7, de vrijheid van meningsuiting. Maar Van Gogh werd slechts door een groep mensen gehaat: de islamitische terroristen en de verspreiders van hun ideologie, namelijk de salafisten.

Niet de moordenaar maar de vermoorde in de beklaagdenbank

Op 13 november, tijdens het partijcongres van het CDA, bepleitte premier Jan Peter Balkenende meer terughoudendheid bij de spraakmakende critici die onze opiniebladen bevolken: ‘Laten we ons realiseren dat onze woorden ook wonden kunnen slaan.’ Weer hetzelfde liedje: niet de moordenaar maar de vermoorde werd in de beklaagdenbank gezet.

Minister van Justitie Donner ging echter nog een stap verder. Hij zei dat het kabinet de bestaande wettelijke mogelijkheden om godslastering aan te pakken strenger zou gaan toepassen. Daarmee doelde Donner op artikel 147 van het Wetboek van Strafrecht inzake ‘smalende godslastering’. Dat was 13 november 2004, dus minder dan twee weken na de moord op Van Gogh.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.