Nederlanders hebben op school geleerd dat de overheid extra geld moet uitgeven als het slecht gaat met de economie. Als de overheid dan bijvoorbeeld wegen gaat aanleggen en scholen gaat bouwen, komt de economie weer op gang.
Die theorie werd dan gekoppeld aan de Amerikaanse president Franklin D. Roosevelt, die tijdens de crisis van de jaren dertig stuwdammen liet bouwen om de economie een duw in de rug te geven. De Britse econoom John Maynard Keynes geldt als de geestelijk vader van het idee dat de overheid extra moet uitgeven als de conjunctuur even tegenzit.
Laden…
Word abonnee en lees direct verder
Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.
Bent u abonnee en hebt u al een account?
Log dan hier in
Verder lezen?
U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.
Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.