Na macho-socialist Schulz biedt nieuwe EP-voorzitter eindelijk bescheidenheid

18 januari 2017Leestijd: 2 minuten
Tajani (L) en Schulz (R) zijn tegenpolen Foto: AFP

De nieuwe voorzitter van het Europees Parlement Antonio Tajani houdt van sterke mannen. Hij wil de Italiaanse koning terug, en al sinds de oprichting van Forza Italia door zakenman Silvio Berlusconi in 1994 is hij diens getrouwe.

Maar zelf wil hij bescheiden zijn, zo zei Tajani tijdens zijn kandidaatstelling als Parlementsvoorzitter. Hij nam duidelijk afstand van zijn krachtige voorganger, de Duitse macho-socialist Martin Schulz die zich gedroeg als een premier. Tajani: ’We hebben een voorzitter nodig die niet zijn eigen mening geeft maar die van het Parlement, geen premier.’

Schulz gaf Europees Parlement meer macht

Selfmade man Schulz was sinds 2012 voorzitter en maakte het Parlement onmiskenbaar machtiger. Hij pakte alle ruimte en meer die het Verdrag van Lissabon, de Europese grondwet, hem bood. Zijn kabinet groeide tot meer dan zeventig medewerkers en het aantal Mercedessen dat hij liet aanslepen viel nauwelijks meer te tellen.

Daardoor wekte hij in veel Europese landen ergernis op. Afgezien van de Duitsers ziet niemand het Europees Parlement als een volksvertegenwoordiging. In het Verenigd Koninkrijk, Scandinavië en Nederland deden mede-socialisten er zelfs alles aan om hem buiten te houden. Schulz’ gedrag en uitlatingen, die lang niet altijd steun vonden in het Europees Parlement waren de beste anti-reclame voor de EU-sceptici.

Tajani is Schulz’ tegenpool. Oud-militair, mede-oprichter van Forza Italia, loyaal aan Berlusconi en monarchist. Een man die houdt van hiërarchie, zijn plek kent en zo politiek overleeft. Romein Tajani was van 2008 tot en met 2014 Eurocommissaris en liet zich kennen als pro-business.

Hij scoorde toen hij afzag van de ‘overgangsvergoeding’ van 468.000 euro waar hij als ex-Commissaris recht op had. Hoogst ongebruikelijk in een wereld waarin de Europese gedachte naadloos samenvalt met openlijke belangenverstrengeling en zakkenvullerij.

2016-10-07 17:46:11 President of the European Parliament, Martin Schulz arrives to hold a press conference after meeting with Spanish interim Prime Minister, at Moncloa palace in Madrid on October 7, 2016 / AFP PHOTO / PIERRE-PHILIPPE MARCOUIn 2013 zei de inmiddels opgestapte Martin Schulz al tegen Elsevier: ‘EU zit in een catastrofale situatie’

Wordt Brussel bescheidener?

Met de inauguratie van de Amerikaanse president Donald Trump op vrijdag, en parlementsverkiezingen is Frankrijk, Nederland en Duitsland op komst is de verkiezing van Tajani een sideshow. Niemand zal er wakker van liggen.

Desondanks is Tajani’s uitverkiezing vermeldenswaardig. Misschien is het wel een eerste signaal van grotere bescheidenheid in Brussel en Straatsburg. Een voorzitter van een Parlement moet zoals in de beste Britse en ook Nederlandse traditie vooral zorgen dat het democratisch proces fatsoenlijk verloopt en niet allerlei persoonlijke opvattingen verkondigen.