Schulz belooft populisme ‘met grofheid’ te bestrijden

05 januari 2017Leestijd: 2 minuten
Foto: EPA

Na Jean-Claude Juncker en Frans Timmermans haalt ook Martin Schulz uit naar ‘populisten’. Volgens de voorzitter van het Europees Parlement kunnen populisten niet worden bestreden met ‘nauwkeurig uitgezette argumenten’.

Schulz wil een ander antwoord geven op ‘rechts-extremisme en populisme’: ‘Het antwoord op grote grofheid is soms nog grotere brutaliteit,’ aldus de SPD-politicus. Hij wijkt met de uitspraak af van de partijlijn van de sociaaldemocraten, die over het algemeen juist het debat willen aangaan.

Populisten zijn ‘vernietigers’

Volgens Schulz zijn mensen radicaal als ze ‘het gevoel hebben iets bij te dragen aan de maatschappij, maar denken dat de maatschappij niets voor hen doet’. In een interview met de Duitse krant Süddeutsche Zeitung stelt de voorzitter van het Europees Parlement dat het ‘niet alleen om arme mensen gaat, maar ook om welgestelde mensen die bang zijn voor de toekomst’.

Schulz is ervan overtuigd dat populisten schade aanrichten. Het gaat volgens de politicus om ‘vernietigers’, die alle ruimte krijgen om hun schadelijke argumenten naar voren te brengen. Daar zou een einde aan moeten komen: Schulz wil een hard antwoord bieden op het hardnekkige fenomeen.

De kritiek op de EU is niet helemaal onterecht, laat Schulz doorschemeren. Aan de Duitse krant zegt hij ook dat de EU in ‘slechte staat’ verkeert. Zo gaf de Sociaaldemocraat tijdens een interview met Elsevier in 2013 toe dat de Unie toen in ‘een catastrofale situatie’ zat.

Van Brussel naar Berlijn

Schulz kondigde in november aan niet voor een nieuwe termijn te gaan als voorzitter van het Europees Parlement. ‘Ik had de ambitie het Europees Parlement zichtbaar en hoorbaar te maken en meer invloed te geven. Volgens mij is het me gelukt.’

De Duitse politicus gaat terug naar Berlijn, om waarschijnlijk een gooi te doen naar het leiderschap van zijn partij de Sozialdemokratische Partei Deutschlands (SPD) voor de verkiezingen in september. Als lijsttrekker van het kiesdistrict Noordijn-Westfalen is Schulz vrijwel zeker van een zetel in de Duitse Bondsdag na de verkiezingen. Welke precieze rol hij zal spelen binnen de SPD, is nog niet bevestigd.