Vermoorde misdaadblogger Kok had net zijn memoires af

09 december 2016Leestijd: 2 minuten
Foto: Martin Kok

Als misdaadblogger en doorgewinterde crimineel wist de gisteravond geliquideerde Martin Kok (Edam, 1967) dat hij gevaar liep. Hij had de afgelopen tijd in het milieu veel vijanden gemaakt die niet blij waren met de onthullingen op zijn eigen misdaadsite Vlinderscrime.

‘Maar ik ben voorzichtig,’ zei hij mij gistermiddag in de Harbour Club Kitchen in Amsterdam. Met een groepje misdaadverslaggevers genoten we van een uitvoerige lunch. Ik zat uren naast Martin. We spraken over de gevaren en over zijn zoontje.

Kok verzekerde mij dat hij goed uitkeek. ‘Ik loop met mijn zoontje van mijn auto naar de ballenbak of naar het zwembad en verder ben ik vrijwel altijd thuis.’ Hij was trots dat zijn misdaadsite Vlinderscrime zo goed liep. Nu hij voldoende verdiende, wilde hij een assistent aantrekken om zijn taalfouten te corrigeren. ‘Niet doen!’, zei ik. ‘Juist die straattaal is je handtekening.’

‘Eens een boef, altijd een boef’

In zijn jeugd dealde Kok al cocaïne. Vanwege twee moorden zat hij ruim 20 jaar in de gevangenis. In 1989 sloeg hij samen met onder anderen crimineel Dino Soerel in een café in Volendam jeugdcrimineel Peter Giesbergen zo hard met een barkruk op zijn hoofd dat die een paar dagen later aan zijn verwondingen overleed. Kok kreeg vier jaar. Nog maar net vrij schoot hij in Amsterdam de nieuwe vriend van zijn ex-partner dood, taxichauffeur Mike Priem. Daarvoor kreeg hij 14 jaar.

Door zijn bajesverleden beschikte Kok over goede contacten in het milieu. Hij werd veel getipt. Zijn laatste primeur was een opgenomen gesprek met de van corruptie verdachte Rotterdamse douanier Gerrit G. Kok had contact met een Colombiaan die meer zou vertellen over diens betrokkenheid bij drugshandel via de Rotterdamse haven. Hij had de ticket voor de man betaald om naar Nederland te komen en wachtte op diens telefoontje.

naamloos-1-1200x800In juli werd een bom onder de auto van Kok geplaatst. Hij zei toen: ‘Ik sta op de dodenlijst’

Voor zover bekend was Kok zelf niet meer actief in het milieu. Maar hij dacht nog wel als een ‘boef’, zei hij zelf. ‘Eens een boef, altijd een boef toch.’

Alles voor zijn zoontje

Onlangs maakte Kok zijn debuut op PowNed met een onthullende bijdrage over de misstanden in de gevangenis in Heerhugowaard: gevangenen bleken te beschikken over mobiele telefoons en lieten handlangers drugs over de muur gooien.

Vol trots vertelde Kok gistermiddag over zijn zoontje. ‘Hij houdt mij op het rechte pad. Voor hem doe ik alles.’ Na een eerdere beschieting van zijn woning in Amsterdam-West had Jeugdzorg zijn zoontje tijdelijk uit huis gehaald. Kok deed alles om zijn zoontje terug te krijgen en was dolgelukkig toen dat uiteindelijk lukte.

Kok maakte er geen geheim van dat hij geregeld in seksclub Boccaccio in Laren  kwam. Vrijwel voor de deur is hij daar gisteravond laat in zijn auto doodgeschoten.

De afgelopen maanden sprak Kok eens in de twee weken met misdaadverslaggever Timo van der Eng van Crimesite voor een boek over zijn leven. Dat is vrijwel klaar. Kok had grote plannen voor de lancering.