Misdaadblogger Martin Kok doodgeschoten

09 december 2016Leestijd: 1 minuut
Martin Kok, uitbater van Vlinderscrime Foto: ANP

Misdaadjournalist en ex-crimineel Martin Kok is gisteravond bij seksclub Boccaccio in Laren in zijn auto geliquideerd. Dat heeft een betrouwbare bron zojuist tegenover Elsevier bevestigd. Kok (49) exploiteerde met succes de misdaadsite Vlinderscrime.

Eerder al was zijn huis in Amsterdam-West beschoten en was er een bom onder zijn auto geplaatst. Vanwege bedreigingen uit de onderwereld woonde Kok de afgelopen tijd in door Justitie geregelde huizen. Hij had geen persoonsbeveiliging.

Levensdelicten

Kok zat in totaal 23 jaar gevangen vanwege twee levensdelicten. In zijn geboorteplaats Volendam sloeg hij samen met crimineel Dino Soerel met een barkruk een cafébezoeker dood. Later schoot Kok de nieuwe vriend van zijn ex-partner dood.

Zijn misdaadsite was een groot succes. In gewone taal deed Kok verslag van de misdaad. Dat hij daarbij geregeld vijanden maakte omdat hij geen blad voor zijn mond nam, wist hij.

In juli zei Kok tegen elsevier.nl zelfs dat hij ‘op de dodenlijst’ staat. Destijds werd een bom onder zijn auto gevonden bij een restaurant aan de Amstel. De bom zou volgens de misdaadjournalist zijn geplaatst door een liquidatiegroep. Deze groep zou kwaad zijn over een artikel op Vlinderscrime. ‘Ik heb nou eenmaal een gevaarlijk beroep,’ zei Kok.

Kok had veel contacten in de onderwereld en misdaadnieuws stond vaak binnen no time op zijn website. Hij had onder meer exclusieve informatie over Willem Holleeder, de liquidatiegroep 26Koper en de van corruptie verdachte douanier Gerrit G.