Dankzij Pechtold en Rutte wordt het een makkie voor Wilders

29 augustus 2016Leestijd: 2 minuten
Weldenkend Nederland hoonde het A4tje van Wilders - bron:ANP

Zowel Mark Rutte als Alexander Pechtold profileert zich als ‘optimist’ die zich teweer stelt tegen ‘het pessimisme’, belichaamd door Geert Wilders. Zo hoeft de PVV-leider nauwelijks meer campagne te voeren. 

Mark Rutte, Diederik Samsom, Alexander Pechtold, Henk Krol en Geert Wilders willen volgend jaar door. De Socialistische Partij zet Lilian Marijnissen – dochter van Jan – alvast op de derde plaats voor de Tweede Kamer, bij wijze van diepte-investering voor nu of later.

De laatste dagen van augustus 2016 was de Sportzomer voorbij en alsof iemand een seintje had gegeven voor de aftrap kwamen politieke leiders met een sorry (Rutte en Samsom) en anderen een verkiezingsprogramma (Krol, Wilders, Pechtold).

Lees ook: voor het breken van deze beloften bood Rutte dit weekeinde zijn excuses aan
2016-07-09 12:20:23 WARSCHAU - Premier Mark Rutte in gesprek met de pers tijdens de tweede dag van de NAVO-top in Warschau. ANP BART MAAT

Gebroken verkiezingsbeloften

Bijzonder is natuurlijk dat de leiders van de regeringscoalitie hun campagne voor de Tweede Kamerverkiezingen van 15 maart volgend jaar begonnen met een sorry.

VVD-leider Mark Rutte maakte zijn excuus aan de VVD-kiezers, over gebroken verkiezingsbeloften (geen geld naar de Grieken, 1.000 euro voor werkenden, handen af van de hypotheekrenteaftrek).

Het excuus van PvdA-leider Diederik Samsom betrof slechts de PvdA-fractie, die hij heeft verwaarloosd, vooral ook in de dagen dat hij samen met Rutte het regeerakkoord schreef (en zijn fractie vervolgens bij het kruisje liet tekenen).

Stille optimistische meerderheid

Zowel D66-leider Pechtold als Rutte wil volgend voorjaar volop gaan voor het ‘optimisme’, dat ze afzetten tegen het ‘pessimisme’ van Wilders’ PVV. Volgens Rutte is er een ‘stille, optimistische meerderheid die de kracht van Nederland ziet’.

Risico voor Rutte en Pechtold is uiteraard wel, dat kiezers zo het optimistische tweetal wellicht niet meer uit elkaar kunnen houden.

PVV-programma op één A4-tje

Geert Wilders, al een jaar leider in de peilingen, was de gebeten hond in dit eerste weekend van de verkiezingscampagne. Weldenkend Nederland hoonde de slechts elf punten (en negen bedragen) van het programma: amper één A4!

Het PVV-programma is wel duidelijk: weg met de islam, stop de immigratie, uit de EU, huren omlaag en zorg omhoog. Al met al: ‘Nederland weer van ons’.

D66-programma van 232 pagina’s

Als vuistregel mag gelden dat de duidelijkheid voor de kiezer wegvalt naarmate een partij meer woorden nodig heeft om zijn verhaal te vertellen. Dat is dan ook een handicap van het programma van D66, een boekwerk van 232 pagina’s, dat zich laat samenvatten als ‘digitalisering, duurzaamheid en diversiteit’.

Getuige de eerste dagen na de aftrap gaat de verkiezingscampagne richting 15 maart vooral over Wilders. Rutte en Pechtold zetten zich immers in de eerste plaats af tegen Wilders, onder wiens leiding in de woorden van Rutte ‘een gif van pessimisme in de samenleving’ dreigt te sluipen. Met zoveel campagnehulp hoeft Wilders amper campagne te voeren. Die heeft zo genoeg aan één A4tje.