nederland

Wilders trots op controversieel partijprogramma dat Nederland moet ‘de-islamiseren’

26 augustus 2016Leestijd: 3 minuten

Het past op één A4 en moet Nederland helpen ‘de-islamiseren’. Iedereen heeft wel een mening over het PVV-partijprogramma voor de aankomende Kamerverkiezingen.

PVV-voorman Geert Wilders publiceerde het concept-partijprogramma donderdagavond op zijn Facebook- en Twitterpagina. Hoofdpunt van het programma, dat op één A4 past, is het ‘de-islamiseren’ van Nederland. Concrete maatregelen om dat te bereiken: het sluiten van alle moskeeën en islamitische scholen en een verbod op de koran.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Veel bekende, maar weinig specifieke plannen
Ook mogen er van de PVV, momenteel de grootste in de peilingen, geen asielzoekers Nederland meer binnen en moet er een stop komen op immigranten uit islamitische landen. Daarmee gaat Wilders nog verder dan in 2012, toen de partij het aantal asielzoekers wilde beperken tot maximaal duizend per jaar en er geen moskee ‘meer bij’ mocht. De voorgestelde maatregelen zouden zelfs miljarden euro’s moeten opleveren, al zegt het programma niet hoe.

Andere plannen zijn het beëindigen van het financieren van windmolens, kunst, de publieke omroep en ontwikkelingshulp. Ook stapt Nederland uit de EU, als het aan Wilders ligt.

Al die bezuinigingen moeten ruimte scheppen om de inkomstenbelasting en motorrijtuigenbelasting flink te verlagen. Daarnaast wil de PVV de AOW-leeftijd weer verlagen naar 65 en een einde maken aan het eigen risico in de zorg.

Voorman zelf is trots, maar krijgt veel kritiek
Wilders zegt ‘ontzettend trots’ te zijn op het programma. ‘Mijn boodschap aan Nederland is: Nederland moet weer van ons worden.’ Ondanks dat het een concept is, zal de inhoud niet verder worden uitgebreid, zegt de PVV-voorman. ‘Met dit A4 wordt Nederland weer van ons. De context is 1400 jaar jihad.’

Na het uitbrengen van het programma kwam al snel felle kritiek op de PVV, vooral via sociale media. Critici zeggen dat de plannen niet uitvoerbaar zijn, anderen noemen ze radicaal.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De PVV van Geert Wilders is de tweede partij die zijn verkiezingsprogramma bekendmaakte. Eerder deze week kwam 50PLUS met een partijprogramma dat gericht is op het verbeteren van de leefsituatie van ouderen. Ook Henk Krol maakt zich sterk voor een verlaging voor de pensioenleeftijd.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.