Gerry van der List

De heerlijke verschrikkingen van het eerste afspraakje

16 november 2020Leestijd: 3 minuten

First Dates is een leerzaam programma vol minidrama’s. Het vergroot op amusante wijze het inzicht in de zoektocht naar de ware liefde. BN’ers kunnen beter niet meedoen, want een afgang vormt een reëel risico, schrijft Gerry van der List.

Het is het lievelingsprogramma van Harry Mens. Elke (werk)dag kijkt de bekende ondernemer/tv-persoonlijkheid naar First Dates, om na afloop, tegen half negen ’s avonds, voldaan onder de wol te kruipen. Leuk vindt hij het vooral, zo vertelde hij aan EW, om te raden of het wat wordt tussen de twee mensen die elkaar voor het eerst bij een etentje treffen.

Elsevier Weekblad-redacteur Gerry van der List zit graag en vaak voor de tv. Wekelijks doet hij verslag van zijn kijkervaringen.

De verslaving van Mens is begrijpelijk. Het is elke avond weer een genoegen om, in plaats van te kijken naar deprimerende nieuwsrubrieken, op NPO3 af te stemmen om te zien hoe een zoektocht naar de ware liefde wordt begonnen. Tijdens een blind date tasten doorgaans nogal zenuwachtige figuren elkaar voorzichtig af, waarbij zij vanzelfsprekend zelf een goede indruk willen maken. Dat lukt niet altijd. Soms gaan mannen bijvoorbeeld af door alleen maar over zichzelf te praten, of door de rekening van het dinertje te delen in plaats van alleen te betalen, wat ondanks de vrouwenemancipatie toch vrij stom overkomt.

BNNVARA heeft nu ook licht wanhopige BN’ers gestrikt

First Dates vormt voer voor psychologen en relatiedeskundigen. En eigenlijk voor iedereen die is geïnteresseerd in mensen en liefde. Soms spelen zich hele drama’s in miniformaat af. Vooral bij het moment van de waarheid, als de deelnemers moeten vertellen of ze elkaar nog een keer willen ontmoeten. Het is spannend hoe iemand reageert als blijkt dat de tegenpartij minder warmloopt voor een vervolgafspraakje.

Lees ook dit omslagverhaal terug over millennials en relaties: Hebben wij nu iets?Arendo Joustra on Twitter: "Op #cover @Else4Weekblad De zeden van het nieuwe daten ("Zijn we nu een stel?") + Energieakkoord 2013 kost geen 13 maar 107 miljard euro + Reportage uit #Venezuela

Nieuw is dat BNNVARA nu – op amoureus vlak licht wanhopige ‘BN’ers’ voor deelname heeft gestrikt. Zoals de vrolijke VVD’er Frits Huffnagel, die niets liever lijkt te doen dan op televisie verschijnen. Hij duikt dan ook op in vele programma’s – van Ranking the Stars tot Shownieuws. Hij oogt meestal of hij de hele nacht is doorgezakt en lacht steeds bijzonder hard om grappig bedoelde opmerkingen van zichzelf – een vermoeiende gewoonte waardoor het geen verbazing wekt dat hij single is. Hij bleek duidelijk gecharmeerd van de jongeman die aan hem werd gekoppeld, maar deze liet weten in de hem onbekende disgenoot geen relatiemateriaal’ te zien. De bulderlach van Huffnagel veranderde even in die van een boer met kiespijn.

Ontsteltenis als blijkt dat de interesse niet wederzijds is

Nog gênanter werd het toen Irene van de Laar in beeld verscheen. Het voormalige fotomodel heeft heel wat mannen versleten, maar zit nu zonder. Ze nam plaats tegenover een bebaarde afdelingsmanager, die haar niet kende. Enigszins tot verrassing van de kijker wilde zij toch graag de rekening betalen en hoopte ze ook nog op een nieuwe ontmoeting. Hoewel haar gelaatsuitdrukking vanwege cosmetische ingrepen niet zo flexibel meer is, was bij Van de Laar toch ontsteltenis waar te nemen toen bleek dat de interesse niet wederzijds was.

Deelname aan First Dates houdt dus een reëel risico in. Maar voor de kijker is het steeds genieten van de heerlijke verschrikkingen van het eerste afspraakje.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.