Premium Lock Kabinet zet onze welvaart op het spel om wereld te redden

28 juli 2018Leestijd: 3 minuten
Eric Wiebes met Ed Nijpels. Foto:ANP

Nederland wil koploper zijn bij het aanpakken van het klimaatprobleem. Niet omdat de bevolking van Nederland dat wil, want dat blijkt nergens uit.

Nee, het is de wens van het derde kabinet-Rutte, gesteund door een royale meerderheid van de Tweede Kamer en enthousiast aan­gemoedigd door een omvangrijke klimaat­industrie. Dus moet Nederland sneller broeikasgas verminderen dan de rest van de Europese Unie, en die is al koploper in de wereld.

Die zelfgekozen rol als gidsland kost bakken met geld, dat volgens de huidige plannen vooral door de burgers van Nederland moet worden opgebracht. Burgers moeten hun huizen voor tienduizenden euro’s van nieuwe apparatuur en isolatie voorzien, terwijl zij met hogere belastingen en heffingen ook nog eens fors bijdragen aan wat de grote CO2-uitstoters (transport, industrie, elektriciteitscentrales) aan maatregelen nemen, zoals het onder de Noordzee stoppen van CO2.

Die zelfgekozen rol als gidsland kost bakken met geld, dat volgens de huidige plannen vooral door de burgers van Nederland moet worden opgebracht

De Noordzee zit niet aan de onderhandelingstafel, evenmin als de burgers van Nederland, zoveel is wel duidelijk. Dus wordt de Noordzee volgebouwd met windmolens en de Noordzee­bodem volgestopt met koolzuurgas. En ook dat wordt (grotendeels) betaald door de burgers van Nederland.

Nederlandse welvaart staat op het spel

Helpt het dan ook? Was het maar waar. In Nederland wordt de welvaart op het spel gezet om de wereld tegen hoge kosten te redden van klimaatverandering. Als het ombouwen van woningen al in de honderden miljarden gaat lopen, dan is het reëel om voor de hele klimaatneutrale operatie van het derde kabinet-Rutte uit te gaan van duizenden miljarden euro’s.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw