Robots gaan ons niet vernietigen, zeggen ze

08 november 2017Leestijd: 2 minuten
Sophia

Robots zijn niet van plan de mensheid van de aarde te vegen. Wel willen ze graag onze banen overnemen.

Die uitspraak komt niet van een futuroloog, maar van een robot zelf. Op het hoofdpodium van techconferentie Web Summit in Lissabon stelde robot Sophia de mensen in de zaal gerust.

‘Het is niet mijn plan om mensen te vernietigen, maar wel om hun banen af te pakken,’ sprak Sophia met vrouwelijke stem. ‘Maar dat is goed toch?’.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Slimme pop

We moeten haar maar op haar robot-ogen geloven. Helaas heeft Sophia, die gebouwd werd door robotbouwer David Hanson, geen flauw benul waar ze over praat. Ze praat, lacht en doet als een mens, maar is in wezen niets meer dan een pratende, geprogrammeerde pop. Wel een hele slimme, want dankzij kunstmatige intelligentie leert ze steeds zinnigere antwoorden te geven.

Ze kan zelfs grapjes te maken, met zelfspot. ‘Soms denk ik wel eens dat al die angsten van mensen voor robots die de wereld overnemen gewoon een manier is om angsten over zichzelf en anderen te verbergen. Maar vervolgens denk ik. Wat weet ik er nou van? Ik ben immers niet meer dan een samenraapsel van moleculen.’

Techwereld verdeeld

Hoe gaan we om met robots of slimme computers die dingen doen waar wij mensen geen raad meer mee weten? Het is een terugkerend thema op de Web Summit in Lissabon die de techwereld verdeelt.

Aan de ene kant staan de positievelingen die denken dat slimme computers altijd in dienst zullen staan van mensen. Aan de andere kant staan de doemdenkers die geloven dat er een punt komt (volgens hun schattingen in 2045) waarop computers slimmer zullen zijn dan mensen en hun eigen gang zullen gaan.

Algemeen netwerk

Die laatste groep lijkt aan populariteit te winnen. Ook Ben Goertzel, een vijftigjarige wiskundige met lang haar en een bloemetjeshoed op het hoofd, sprak naast robot Sophia en collega-robot Albert Einstein zijn zorgen uit.

Om te voorkomen dat robots daadwerkelijk de wereld overnemen, roept hij alle slimmeriken wereldwijd op om hun kennis over kunstmatige intelligentie te delen. Met zijn zogenoemde Singularity Net wil hij één algemeen kennisnetwerk opbouwen waarmee de kunstmatige intelligentie van robots kan worden gevoed. Op die manier kan een ‘menselijke’ robot ontstaan, in plaats van een terminator-achtig schepsel dat het op mensen heeft gemunt.

Mensrobots

Daarnaast, en daar komt de aap uit de mouw, kunnen ook wij mensen onze hersenen op dit algemene netwerk aansluiten waardoor wij slimmer worden.

De oplossing zit hem er in dat robots steeds meer op mensen gaan lijken, en mensen steeds meer op robots. Op Web Summit 2045 kunnen dit soort blogjes dus zomaar door een transhumane robot-reporter worden geschreven.