Deze slimme verkopers slaan een slaatje uit Trump-campagne

21 juli 2016Leestijd: 2 minuten
Een display met Trump-buttons - Foto: Annemieke Ruggenberg

Minstens zo opvallend als de uitspraken van Donald Trump zijn de leuzen op de T-shirts van zijn supporters. Voor de ingang van het Republikeinse conventiecentrum kun je voor gemiddeld twintig dollar een ‘Donald Trump for President’ T-shirt kopen.

Het best verkochte gadget is volgens verkopers de Hillary for Prison-button. Voor 10 dollar kun je die op je borst spelden.

Alleen zakelijk

Niet iedereen is naar de conventie gekomen om The Donald te horen spreken. Voor ondernemers als Zackary Jones uit Texas is de Republican National Convention (RNC) big business.

‘Ik verkoop gemiddeld honderd Trump-gadgets per dag’, vertelt hij. ‘Dat klinkt misschien als veel, maar ik had verwacht dat ik veel meer zou verkopen’, aldus Jones.

De tribunes van de RNC zijn dit jaar opvallend leeg. ‘Veel Republikeinen ondersteunen Trump niet’, legt Jones uit. ‘Daarom verkoop ik minder dan verwacht.’ Ondanks dat Jones buttons verkoopt met Trump for president, is hij zelf geen supporter van de zakenman.

‘Ik vind hem te extreem. En hij verandert steeds van standpunt.’ Volgens Jones is hij één van de weinige verkopers die geen Trump-supporter is. ‘Ik prijs mijn waren aan, maar ik zal Trump nooit aanprijzen.’

Zachary Jones laat zijn handelswaar zien

Rijk word je er niet van

Daarnaast staat Larry Rich. Hij is overtuigd Trump-aanhanger. ‘Ik zie hem als de man die ons land gaat redden’, zegt hij. ‘Hij zal banen creëren. Zonder hem had ik hier niet gestaan.’ Om zijn waren aan de man te brengen, reist Rich Trump achterna. Hij was al in twintig staten. Maar rijk is Rich er nog niet van geworden.

Per dag verdient hij zo’n tweehonderd dollar. ‘Genoeg om van rond te komen’, aldus de vijftiger.

Kiezen tussen twee kwaden

Felicity Driver is geboren en getogen in Cleveland. Toen ze hoorde dat de conventie in haar stad werd gehouden kocht ze meteen Trump-spullen online, die ze de afgelopen week op straat verkocht. ‘Vertel het maar niet door, maar ik ben geen fan’, zegt ze. Voor mij is het vooral business.’

Felicity Driver met haar Trump-merchandise

Maar over Hillary Clinton is ze ook niet te spreken. ‘Ze is niet eerlijk’, zegt Driver. ‘We moeten kiezen tussen twee kwaden.’ Toch hoopt ze dat Trump de verkiezingen wint. ‘Dan verdien ik er tenminste nog wat aan.’