Alleen Angela Merkel kan na ‘Brexit’ de Unie redden

24 juni 2016Leestijd: 2 minuten
Foto: AFP

Het Verenigd Koninkrijk, de op één na grootste economie van Europa en de oudste parlementaire democratie ter wereld, verlaat de Europese Unie. Daarmee valt één van de drie steunpilaren van de Unie weg.

Voortgaan met de 27 overblijvende landen kan heel goed. Maar wat somber stemt, zijn de eerste reacties van de machtige Duitsers. Zij lijken verder te willen gaan met het integreren van de Europese Unie, in plaats van een stap terug te doen. Blijft die Duitse houding zo, dan moet Nederland serieus nadenken over de vraag of het wel in die ‘Duitse’ Unie wil blijven.

Teleurgesteld

Syed Kamall vierde de overwinning van zijn Leave-kamp niet. De Britse conservatief en leider van de Europese Conservatieven en Hervormers (ECR) in het Europees Parlement waarschuwde in Brussel jaar na jaar: don’t push it too far. Gentleman Kamall werd telkens teleurgesteld.

Omringd door Duitsers zoals Parlementsvoorzitter Martin Schulz (SPD), voorzitter Manfred Weber (CSU) van de Europese Volkspartij (inclusief CDA) en de dienaren van bondskanselier Angela Merkel zoals raadsvoorzitter Donald Tusk en Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zag hij dat er maar één weg bleek te zijn: die naar een Europese superstaat.

Het bracht de pro-Europese Kamall tot het inzicht dat hij voor een vertrek uit de EU moest pleiten. Schoorvoetend. Bij een Brits ontbijt in het Thonhotel aan de Brusselse Wetstraat riep hij vrijdagochtend op tot kalmte en uitte de hoop goede relaties te kunnen behouden met het continent.

Uit de EU gejaagd

Manfred Weber, een Merkel-vertrouweling, ging daar in mee maar bleef hameren op een verdieping van de Unie. Juist het punt dat Kamall ertoe bracht vóór een vertrek te kiezen. Zo hebben de Duitsers de Britten de EU uitgejaagd.

 

De Duitsers lijken dat nauwelijks in de gaten te hebben. Dit biedt weinig hoop voor bijna alle andere EU-landen waar het ook gist. Zelfs in kernland Frankrijk neemt de EU-scepsis hand over hand toe.

Had toch geluisterd naar Kamall!

Dinsdag komen eerst de regeringsleiders van de overblijvende 27 EU-landen in Brussel samen, dinsdagavond en woensdag schuift David Cameron aan, de Britse premier die aftreedt.

De sleutel ligt bij Angela Merkel. Bij haar moet het kwartje vallen dat een ‘ever closer union’ ongewenst en ongewild is.