VVD Enschede: Verbied sociale media bij jonge kinderen

08 juni 2023Leestijd: 3 minuten
EEN KIND ZIT OP DE TIKTOK APP OP DE SMARTPHONE. FOTO: ANP

Er heerst een mentale gezondheidscrisis onder onze kinderen. 1 op de 7 kinderen maakt gebruik van jeugdzorg. Er zijn veel factoren te benoemen: eentje daarvan is sociale media. Het zorgt voor talloze gezondheidsklachten. Het is daarom tijd om te stoppen met voorlichten en te beginnen met keiharde maatregelen, schrijft VVD-fractievoorzitter in Enschede Malkis Jajan in een ingezonden opinie.

25 jaar geleden maakte minder dan 4 procent van de kinderen gebruik van jeugdzorg. Inmiddels maakt 14 procent van de kinderen gebruik van jeugdzorg. Dat is 1 op de 7 kinderen. Een enorm grote stijging. We hebben een mentale gezondheidscrisis onder onze kinderen. En in alle opzichten is dat een groot probleem.

Gemeenten in Nederland zien dit probleem van dichtbij. Simpelweg alleen al in de uitgaven in de jeugdzorg. Deze stijgen ieder jaar opnieuw. In mijn eigen gemeente, Enschede, hadden we in 2022 een tekort van 12 miljoen euro op de jeugdzorg. Terwijl wij al 64 miljoen euro hadden uitgegeven. Enschede staat daarmee niet alleen. Vrijwel alle gemeenten hebben tekorten op de jeugdzorg. Deze tekorten zijn voor mij niet het grootste probleem. Het welzijn van onze kinderen is mij namelijk wel wat waard. Maar de stijgende uitgaven staan wel symbool voor de mentale gezondheidscrisis die heerst onder onze kinderen.

Concentratieproblemen, slaapproblemen, onzekerheid en depressies

Natuurlijk zijn er heel veel factoren te benoemen. Eentje waar erg veel over gepraat wordt is social media. Het zorgt voor concentratieproblemen, slaapproblemen, onzekerheid en depressies. Helaas wordt er vooralsnog vooral gepraat. Vaak wordt voorlichting genoemd als dé oplossing. Maar voorlichting is niet dé oplossing. Dat is het bijna nooit. Zo wisten rokers al jarenlang dat roken slecht voor hen was. Toch heeft het verbieden van roken in de meeste ruimten en het verhogen van de prijs meer zoden aan de dijk gezet dan jarenlang waarschuwende teksten.

Daarom moeten we als het gaat om social media stoppen met alleen voorlichten en beginnen met keiharde maatregelen. Verbied social media bij jonge kinderen. Instagram, Facebook, Snapchat en Tiktok hebben allemaal een leeftijdsgrens van 13 jaar. Het omzeilen van deze grens is nog makkelijker je naam vervalsen bij een spelletjeswebsite. Pak deze bedrijven aan, kom met wetgeving en verplicht ze deze grens te handhaven. Komen ze daar niet aan tegemoet? Geef ze dan een dikke boete. Strenge leeftijdsverificatie is wel degelijk mogelijk. Applicaties waarmee je online kan gokken zijn ook erg strikt in verificatie. Social media bedrijven kunnen dit ook.

Ik voel er ook wat voor om de leeftijdsgrens van 13 jaar te verhogen. Maar voor we dat doen zouden we kunnen beginnen met regulering van social media gebruik bij kinderen tussen de 13 en 18. Denk daarbij aan verplichte functionaliteiten die ouders in staat stellen om de schermtijd te beperken, ongewenste inhoud te blokkeren en strenge privacy-instellingen in te stellen. Ook kunnen reclames aan kinderen tussen 13 en 18 worden verboden. Frankrijk zet hier ook al stappen in.

Het is mogelijk om digitaal streng op te treden

Nu wordt vaak gezegd dat ‘verbieden’ niet werkt. Omdat mensen dan op zoek gaan naar manieren om het te omzeilen. Voor de digitale wereld gaat dit argument naar mijn mening nauwelijks op. Het is wel heel goed mogelijk digitaal zaken te beperken of verificatie te eisen. Dat is dan nauwelijks te omzeilen. Natuurlijk zullen er hackers bestaan die het kunnen, maar voor de meeste kinderen gaat dat niet op.

Misschien gaan voor sommigen deze maatregelen erg ver. Maar soms zijn vergaande maatregelen voor grote problemen nodig. Het gaat om het welzijn van onze kinderen. En daarmee ook het welzijn van toekomstig Nederland.