Premium Lock Afshin Ellian: Links propageert inhumaan asielbeleid in naam van humaniteit

16 juni 2023Leestijd: 3 minuten
BOOT MET ASIELZOEKERS BIJ LIBIË. FOTO: VINCENZO CIRCOSTA / ANADOLU AGENCY

De ongecontroleerde migratie vanuit Afrika en het Midden-Oosten leidt tot schrijnende toestanden voor asielzoekers. Afshin Ellian roept moralistische linkse politici op De asielloterij van Ruud Koopmans te lezen.

De asielcrisis eindigt in de migratiecrisis. Als sinds de jaren zeventig weet Nederland geen raad met migratie. De politiek handelt constant vanuit schuldgevoel. Daarvoor zijn minstens twee redenen: de Holocaust en het kolonialisme. En omdat Europeanen zichzelf een hogere moraal toedichten, worden ze in het migratievraagstuk door morele overwegingen gedreven.

Al een aantal jaren schrijf ik dat het niet meer gaat om gewone migratiestromen (die er altijd al waren) of het vluchtelingenvraagstuk. Er is een gigantische volksverhuizing gaande. Het rijke en veilige Europa trekt een aanzienlijk aantal mensen uit Afrika en het Midden-Oosten aan. De Verenigde Staten hebben eenzelfde aantrekkingskracht voor Zuid-Amerikanen.

Ruud Koopmans legt links uit: het asielrecht is helemaal niet humaan

Hoogleraar Ruud Koopmans beschreef zijn diepgaande studie van de Europese asielcrisis in een indrukwekkend boek: De asielloterij. Het Europese vluchtelingenbeleid van 2015 tot de Oekraïne-oorlog en hoe het beter kan. In zijn inleiding constateert hij dat het huidige Europese asielrecht niet eens in de buurt komt van morele normen: ‘Het laat veel mensen die bescherming nodig hebben volledig in de steek en dwingt hen een levensgevaarlijke reis op zich te nemen om Europa te bereiken.’

Op zich geen nieuwe constatering. Maar hij noemt, op basis van data-analyse, tien redenen waarom het Europees asielrecht doodziek is: het eist meer levens dan het redt, de zwaksten worden buitengesloten, veel vluchtelingen hebben geen kans om Europa te bereiken, bedreiging van de binnenlandse veiligheid, versterking van rechts-populisme, chantage door autocraten, enzovoort.

Iedereen die het wilde weten, kon het weten. Het boek van Koopmans bevat geen onthullingen. En toch is het indrukwekkend. Zijn publicatie is van belang voor het andere deel van het politieke spectrum, dat constant weigert de realiteit onder ogen te zien. Zijn moralistische benadering – hij legt uit dat het asielrecht helemaal niet humaan is – zet hopelijk de linkse dominees aan het denken. Zou dit boek links kunnen overtuigen van diens onjuiste en inhumane aannames?

In naam van menselijkheid blijft onmenselijk migratiesysteem in stand

EW beschrijft en analyseert al bijna drie decennia de feiten over migratie en asiel. Ikzelf schreef vaak over die thema’s en hun diverse aspecten. De meeste Europese media propageren echter het huidige wanbeleid. Uit humaniteit, niet om bewust inhumaan beleid in stand te houden. Maar in naam van menselijkheid wordt wel degelijk een onmenselijk en niet realistisch migratiesysteem in stand gehouden.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw