Premium Lock Zihni Özdil: D66 en CDA kunnen beter stekker uit kabinet trekken

24 maart 2023Leestijd: 4 minuten
Een eerder verkiezingsdebat van EenVandaag. V.l.n.r. Hoekstra, Kaag, Rutte en Van der Plas. Foto: ANP

Na de monsterzege van Caroline van der Plas hebben D66 en CDA geen enkel belang meer bij de rit uitzitten met kabinet-Rutte IV, schrijft Zihni Özdil. Als ze slim zijn, trekken ze de stekker eruit.

De historische monsterzege van BBB heeft Nederland op zijn grondvesten laten schudden. Althans, de gevestigde orde in politiek en media.

Er is blijkbaar een kloof tussen stad en platteland, en daar moeten we wat mee, is de teneur zo’n beetje.

Nog steeds lijkt niet echt door te dringen dat BBB geen boerenpartij is. Als alle boeren in Nederland op BBB hadden gestemd en de rest niet, zat er hooguit één senaatszetel in. En niet de huidige 17.

De kloof gaat niet tussen stad en platteland, maar tussen een elite die, zoals ik eerder schreef, wereldvreemder is dan het Ancien régime van Frankrijk.

Ondergewaardeerde middenklasse

Neem het dedain tegen het volk. Ik heb meerdere columns geschreven over het beroepsonderwijs. Het is niet zo dat een mbo-afgestudeerde of een hbo-afgestudeerde die continu hoort er niet echt toe te doen, dan maar geen waardigheid zal opeisen. En ja, dat kan ook via de stembus.

De crux is dat ook de Nederlandse middenklasse alle hoop aan het verliezen is. Dat zijn de verpleegkundigen, agenten, monteurs, kappers, loodgieters, enzovoort die het land draaiende houden. Daar komen de stemmers van BBB vandaan. En die groep zal alleen maar groter worden als er geen radicaal afscheid van het gevoerde beleid komt.

Deze week was er een Kamerdebat over de ouderenzorg. In 2040 zijn er 123.000 extra verpleeghuisplekken nodig. In plaats van het Regeerakkoord open te breken en gewoon te regelen dat er over twintig jaar genoeg verplegers en plekken zijn, gingen het kabinet en de regeringsfracties door op de oude voet: vanuit de mantra dat demente ouderen het liefst thuis willen blijven wonen, denkt de regering aan hooguit 8.000 extra bedden. Terwijl er nu al duizenden ouderen in erbarmelijke omstandigheden op een wachtlijst staan. In het Kamerdebat waren Caroline van der Plas, PVV-kamerlid Fleur Agema en SP-leider Lilian Marijnissen ziedend. Maar de regering en de coalitiepartijen waren niet van hun stuk te brengen.

Poëtischer kan bijna niet: de revolutie klopt aan het Binnenhof, maar nog steeds hebben de regenten geen idee waarom het volk boos is. Immers, op de excel-sheet staat dat je demente ouderen met een luier thuis aan hun lot kunt overlaten.

Doorgaan met het kabinet mogelijk electorale zelfmoord voor CDA en D66

Het politieke midden – van links tot rechts – is al twintig jaar vanuit een papieren werkelijkheid de Nederlandse volksgemeenschap van haar ziel aan het ontdoen. En is nu genadeloos afgestraft door burgers die het zat zijn om steeds weer niks terug te krijgen voor hun stem.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw