Premium Lock Constanteyn Roelofs: Wat hebben de aspergestekers en andere arbeidsmigranten aan BBB?

21 maart 2023Leestijd: 5 minuten
Arbeidsmigranten plukken appels in Alphen aan den Rijn. Foto: ANP/Marcel van den Bergh

Na de monsterzege van BBB gaat het publieke debat vooral over hoe het nu verder moet met stikstof. Maar minstens zo belangrijk voor land- en tuinbouw is hoe de partij de grote problemen met arbeidsmigranten, op wie de sector draait, wil oplossen. Wat wil Caroline van der Plas daar eigenlijk mee, vraagt Constanteyn Roelofs zich af.

De stormachtige opkomst van BBB heeft een intense strijd over de ziel van Nederland blootgelegd, met als kern de vraag welke rol de intensieve landbouw in de inrichting van Nederland mag spelen. Daarbij dreigt een groep vergeten te worden: de mensen die noch boer, noch stemgerechtigde burger (van Nederland) zijn, maar die wel de land- en tuinbouw overeind houden. We hebben het hier over het stille legioen van arbeidsmigranten, voornamelijk uit Oost-Europa.

Zonder honderdduizenden arbeidsmigranten staat alles stil

Het zijn er veel. Honderdduizenden. Aspergestekers, tomatenplukkers, vrachtwagenchauffeurs: zonder arbeidsmigranten staat alles stil. Vooral het werk in de bio-industrie is het domein van de arbeidsmigrant. In de slachthuizen is 80 procent van de mensen op de werkvloer afkomstig uit het buitenland. Misschien is het werk in de industriële vleesverwerking wel zo gruwelijk dat we dit niet eens als werk beschouwen dat we door onze eigen mensen willen laten doen, dus dat we dit laten opknappen door de ‘ander’, ver uit het zicht in gesloten pakhuizen langs de snelweg.

Nu is het aan de ene kant positief dat veel mensen uit opkomende regio’s van Europa in Nederland aan het werk kunnen en in sommige gevallen een bloeiend bestaan opbouwen, maar voor een significant deel van de werknemers is het afzien. Uitbuiting door malafide uitzendbureaus, veel te lange werkdagen, schamele loontjes die worden afgeroomd met allerlei legale en illegale trucs, middeleeuwse huisvesting, inname van paspoorten… Het harde werk onder gevaarlijke omstandigheden trekt een spoor van vernieling door de levens van jonge mensen die maar beperkt aanspraak hebben op medische zorg. Lees de zorgwekkende rapporten van de Arbeidsinspectie en huiver. Het is duidelijk dat de bio-industrie niet alleen een zware wissel trekt op de natuur en het landschap, maar ook op tienduizenden Europeanen.

Probleem arbeidsmigranten raakt woningmarkt en dus stikstofdossier

De arbeidsmigrantenkwestie heeft ook ingrijpende gevolgen voor de gemeenten. De winsten zijn weer voor de boefjes, de lasten voor de samenleving: terwijl door arbeidsmarktverrommeling allerlei schimmige ondernemertjes en huisjesmelkers goud geld verdienen, worden steden en dorpen geteisterd door overbewoning en met de ‘gestrande’ migranten met alle drank- en drugsproblemen van dien. Het huisvestingsvraagstuk botst hier natuurlijk weer op het stikstofdossier en de algehele verlammende bestuurlijke chaos die het land teistert. Duizenden arme burgemeesters en wethouders in den lande die te maken hebben met ‘Polenhotels’, illegale bewoning van vakantieparken en met veel te veel mensen volgestouwde rijtjeshuizen en geen manier om het op te lossen door de bouwstop.

Echt een dossier voor BBB, zou je zeggen, als stem van de plattelandsgemeentenen issue owner op het gebied van agrarische vraagstukken, als opvolger van het CDA. Maar nee. De partij lijkt het onderwerp te mijden. Het is ongelofelijk maar waar, maar BBB heeft in haar amateuristisch opgestelde partijprogramma niets staan over de positie van deze essentiële werknemers van de sector. Wel een hele paragraaf in het partijprogramma over migratiebeperking en een asielstop, maar niets over de mensen die de land- en tuinbouwsector draaiende houden. Ja, een zinnetje over ‘Orange Cards’ voor noodzakelijke werknemers, en een persbericht dat stelt dat we wel genoeg moeten bouwen op het platteland, onder meer door ‘brinkjes’ toe te staan op erven. Niks over beloning, niks over medische zorg, niks over uitbuiting door malafide bureautjes. Tja.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 26,99 per kwartaal leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Bent u abonnee en heeft u al een account?

Log dan hier in

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw