Premium Lock De eenzijdige kijk van Brussel op arbeidsmigratie

14 mei 2022Leestijd: 5 minuten
Arbeidsmigranten aan het werk in een kas in Zaltbommel. Foto: Ramon van Flymen / Hollandse-Hoogte / ANP.

Als het aan de Europese Commissie ligt, kunnen dit jaar extra arbeidskrachten uit landen als Marokko en Tunesië naar Europese landen komen. Demograaf Jan Latten kijkt kritisch naar de onderliggende data en ziet dat Nederland betere alternatieven heeft. Hij roept Brussel en Den Haag op om eindelijk eens met een langetermijnvisie op bevolkingsgroei te komen.

Volgens de Brusselse deskundigen zijn meer arbeidsmigranten absoluut noodzakelijk. Cijfers van het Europees statistisch bureau Eurostat tonen echter tegelijkertijd aan dat miljoenen inwoners van de Europese Unie op zoek zijn naar een baan of meer uren zouden kunnen werken.

Jan Latten (1952) is socioloog en demograaf. Hij was hoofd­demograaf van het ­Centraal ­Bureau voor de Statistiek en hoogleraar sociale demografie. Is veelgevraagd spreker en

essayist. Hij schrijft maandelijks een demografisch essay voor ewmagazine.nl.

Veel steun lijkt het Brusselse voorstel in Nederland niet te krijgen: er klonk meteen kritiek. ‘Nederland moet stoppen met het aantrekken van arbeidsmigranten,’ aldus de Arbeidsinspectie. Vooral werkgevers en uitzendbureaus lijken over de opbrengsten van arbeidsmigratie enthousiast, terwijl de kosten voor de samenleving zijn. Ingrid Thijssen, voorzitter VNO-NCW, toonde zich tevreden over de plannen van de Europese Commissie. ‘We komen aan alle kanten mensen tekort op de arbeidsmarkt. Niet alleen nu, maar ook in de toekomst omdat wij vergrijzen.’

Bootvluchtelingen worden arbeidsmigranten

In het Brusselse voorstel moet het voor Noord-Afrikanen eenvoudiger worden om voor werk naar Europa te migreren. Als belangrijkste argument worden Europese tekorten aan werkenden opgevoerd. Door de focus te leggen bij Noord-Afrikanen wil men bovendien het probleem van de bootvluchtelingen oplossen door van hen arbeidsmigranten te maken. In feite erkent Brussel daarmee dat tot nog toe veel ‘bootvluchtelingen’ economische vluchtelingen zijn.

Het Brusselse voorstel is echter onlogisch, want de stroom bootvluchtelingen zal er niet door verminderen. Waarom zou een route per vliegtuig voor een baan in  Europa de achterblijvende gelukzoekende Noord-Afrikanen er van weerhouden om op hun beurt een oversteek per boot te maken? Het Brusselse plan zal vooral voor een extra route zorgen en daarmee toename van migratie vanuit Afrika stimuleren.

Niet doordacht en misplaatst, zeker voor Nederlandse situatie

Voor de Nederlandse situatie zijn extra arbeidsmigranten uit andere werelddelen overbodig. Zoals elk jaar komen er immers al arbeidsmigranten, expats, hun gezinsleden en  ook vluchtelingen uit alle delen van de wereld hier werken, dit jaar aangevuld met tienduizenden Oekraïners. Als de Oekraïners voorlopig blijven, krijgen inwoners van Nederland in 2022 naar mijn eigen raming te maken met minimaal 140.000 nieuwe inwoners. Het hoogste aantal sinds de telling van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Lees verder onder de grafiek

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw