Premium Lock Politiek wensdenken over woningmarkt zaait wantrouwen onder bevolking

19 februari 2023Leestijd: 3 minuten
Foto: Berlinda van Dam/HH/ANP

Terwijl de woningbouw implodeert, jaagt de bevolkingsgroei het tekort aan huizen ook dit jaar verder op. Minister van Wensdenken Hugo de Jonge gaat dat niet veranderen, schrijft demograaf Jan Latten.

Woonminister Hugo de Jonge (CDA) sprak in een convenant met de provincies af om tot 2030 ruim 900.000 woningen bij te bouwen. Maar het is niet de minister, niet de provincie en niet de gemeente die bouwt. Overheden kunnen hooguit condities scheppen.

Gemeenten kunnen concreet al iets meer. Denk aan bestemmingsplannen opstellen, bouwgrond aanbieden of samenwerken met marktpartijen zoals projectontwikkelaars of corporaties. Maar uiteindelijk liggen de financiële risico’s vooral bij investeerders, projectontwikkelaars, corporaties en kopers.

De gedroomde plannen gaan niet door

Vaak komen woningbouwprojecten alleen rond als onrendabele sociale huurwoningen worden gecompenseerd met rendabel te verkopen koopwoningen. Als een gemeente te veel vraagt voor de bouwgrond of te veel sociale huurwoningen wil toevoegen, slaat de balans gemakkelijk door. Dan kunnen marktpartijen het niet meer ‘rondrekenen’.

Precies dat gebeurt nu op veel plekken. Door alle nieuwe eisen aan de bouw en maatregelen voor de huursector, dreigen veel bouwplannen voor investeerders financieel onrendabel te worden. Tel daarbij op: stijgende materiaalkosten, ontbrekende vakmensen en renteverhogingen. Marktpartijen houden menig project aan. Investeerders worden nu eenmaal niet enthousiast van verliesgevende opbrengsten.

Lees meer over de ‘dwangwet’: Minister van Beloven Hugo de Jonge wil interveniëren

 

Al die drempels komen boven op ontbrekende vergunningen wegens stikstofregels, ontbrekende locaties en hinderlijk trage procedures. Projectontwikkelaars zullen lopende projecten nog wel proberen financieel sluitend te maken, maar nieuwe projecten uitstellen of afblazen. Het aantal aanvragen voor bouwvergunningen daalt inmiddels, de kloof tussen bouwdromen en reële bouwactiviteiten wordt groter.

Intussen blijft Nederlandse bevolking groeien

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw