Premium Lock De UvA is een bolwerk van intolerantie

23 januari 2023Leestijd: 4 minuten
Een gebouw van de Universiteit van Amsterdam op het Science Park. Foto: Berlinda van Dam/HH/ANP

Grote ophef in het land der bollebozen: een linkse wetenschapper van de Universiteit van Amsterdam (UvA) dreigt te worden ontslagen vanwege onwelgevallige onderzoeksresultaten. De UvA is een bolwerk van intolerantie geworden, schrijft Geerten Waling.

Wat is er aan de hand? Sociale wetenschapper Laurens Buijs (40) wordt tegengewerkt en in zijn denken bedreigd. Zijn bevindingen over de oververtegenwoordiging van Marokkaans-Nederlandse jongens bij antihomogeweld leveren hem al jaren problemen op.

In de coronapandemie lag Buijs onder vuur toen hij, met de onlangs overleden Franse techniekfilosoof Bruno Latour in de hand, vraagtekens ging stellen bij de politieke en financiële prikkels achter de ontwikkeling en implementatie van het mRNA-vaccin door Pfizer.

Wetenschappelijke twijfel aan genderhype is taboe

En recenter haalde deze genderonderzoeker zich de blinde woede van de goegemeente op de hals, toen hij durfde te twijfelen aan het bestaan van ‘non-binariteit’: ‘Er is solide bewijs voor het bestaan van mannelijke vrouwen, vrouwelijke mannen en transgenders. Maar het emanciperen van een minderheidsgroep die zich geheel buiten de “gender binary” begeeft, is in mijn ogen een gevaarlijk en pseudowetenschappelijk dwaalspoor.’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Lees ook deze column van Geerten Waling uit 2018: Totale gekte regeert op Universiteit van Amsterdam

Hoewel Buijs bij zijn stellingnames nooit over één nacht ijs gaat, en die altijd voorziet van een wetenschappelijke onderbouwing, is kritisch denken op de UvA blijkbaar niet de bedoeling.

Het is wrang, want juist Laurens Buijs staat bekend als een uitgesproken linkse wetenschapper, die openlijk de partij Bij1 steunde en ook de Maagdenhuisbezetting, en die in alles het toonbeeld leek van het rode imago van de UvA. En nu: persona non grata.

Van topwetenschapper naar ‘monster’ op de UvA

Tijd om deze Laurens Buijs eens op te bellen. Hij klinkt opgewekt en strijdbaar: ‘Ik heb werk genoeg en er zijn zoveel lieve mensen die me steunen.’

Maar gaande het gesprek hoor ik de pijn van een UvA-alumnus en trouwe werknemer die zich in de afgelopen jaren steeds minder thuis voelt bij zijn werkgever en zelfs voor naaste collega’s melaats is geworden. En dat aan de universiteit waar hij altijd had geleerd om interesse te tonen in de ‘outcast’, in de radicale gek. Waar hoogleraar Meindert Fennema op een dag Hans Janmaat meenam naar college, zodat zijn studenten zelf eens van de man konden horen wat hij vond en waarom hij dat vond. Waar je naar criminelen, pedofielen en complotdenkers leerde te kijken zonder oordeel. Nieuwsgierig. Zo is Buijs gevormd, het is zijn vak geworden.

Lees ook dit opiniestuk van Joppe Gloerich: Vreemd plan: diversiteits-enquête onder UvA-politicologen 

Diezelfde UvA behandelt Buijs nu als een ‘monster’, niet wegens ‘grensoverschrijdend gedrag’ maar wegens zijn opvattingen. Hoezeer hij er ook om smeekt, niemand wil het debat met hem aan. Zijn mening is niet onjuist, maar fout. Moreel verwerpelijk. Te veroordelen zonder eerlijk proces, zonder inhoudelijke argumenten.

Het wokisme heeft vrij spel aan de UvA

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 26,99 per kwartaal leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Bent u abonnee en heeft u al een account?

Log dan hier in

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw