Geerten Waling Premium Corner

Totale gekte regeert op Universiteit van Amsterdam

09 oktober 2018Leestijd: 5 minuten

Lees en huiver. Geerten Waling kreeg  een e-mail aan historici van de Universiteit van Amsterdam (UvA) toegespeeld, en leest daarin met schrik hoe identiteitspolitiek schaamteloos aan de wetenschappers wordt opgedrongen. ‘Een blinde kopie van de doorgeslagen social justice-cultuur die in Amerika zo gangbaar is geworden.’

De Zwarte Piet-discussie is terug, als splijtzwam in de samenleving. Winnaars zijn er niet, alleen verliezers. Wie vertegenwoordigt nog de redelijkheid? Academici? Van hen hebben we steeds minder te verwachten, zo lijkt het.

Geerten Waling

Geerten Waling is historicus en schrijver van o.a. de boeken Zetelroof (2017) en 1848 – Clubkoorts en revolutie (2016). Hij schrijft iedere dinsdag een blog voor Elsevier Weekblad.

Eigenlijk zouden academici maatschappelijke discussies meer diepgang, duiding en nuance moeten geven, maar op de universiteit zijn heel andere processen gaande. Vorige week werden historici aan de UvA door hun leidinggevende opgeroepen voor een diversiteitscursus over ras, klasse en geslacht – een teken aan de wand.

We kennen de beelden van Amerikaanse universiteiten waar bepaalde colleges en debatten kunnen rekenen op agressieve protesten van zogeheten social justice warriors. Dat zijn studenten en docenten die bepaalde ideeën als ‘kwetsend’ ervaren en die daarom willen censureren. We weten ook dat sommige academische tijdschriften regelrechte nonsensartikelen publiceren, zolang de boodschap maar aansluit bij die modieuze identiteitspolitiek.

Het is wel duidelijk dat vooral bepaalde hoeken van de sociale wetenschappen in de ban zijn van een activistische agenda die haaks staat op een nuchtere, rationele analyse. Maar wat we nog niet weten, is hoezeer deze ideeën ook doordringen tot andere domeinen van de Nederlandse academische wereld.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.