Premium Lock Niemand wil nog helder formuleren voor wie Nederland nu eigenlijk is

27 december 2022Leestijd: 3 minuten
Drukke winkelstraat in Amsterdam. Foto: Sabine Joosten/HH/ANP

Constanteyn Roelofs kijkt in zijn laatste column van het jaar terug op 2022. Oorlog aan de Europese periferie, de Haagse politiek die op alle belangrijke dossiers de macht over het stuur verloren is aan Brussel, en een cultureel verarmd land dat het moet doen met dwangmatig progressieve ambtenaartjes. Het stemt niet vrolijk.

Nu de rook van het kerstdiner is opgetrokken is het tijd om in de laatste column van dit jaar eens even terug te kijken op 2022 door terug te bladeren in het archief van afgelopen jaar. Vrolijk stemt het niet. Er was weer genoeg om over te monkelen vanuit het veilige biotoop van mijn studeerkamer.

Oorlog aan de Europese periferie, de Haagse politiek die op alle belangrijke dossiers de macht over het stuur verloren is aan Brussel, en een cultureel verarmd land dat het moet doen met de publieke omroep en de dwangmatig progressieve ambtenaartjes bij de tanende systeemkranten, om nog maar te zwijgen over de domineetjes die zich uitgeven voor kunstenaars en cabaretiers… Als ik een conclusie zou durven trekken uit de wirwar van stukjes van het afgelopen jaar dan zou ik zeggen dat het gevoel van maatschappelijke vervreemding en wantrouwen in de politieke kaste er vooral mee te maken heeft dat niemand nog helder wil formuleren voor wie Nederland nu eigenlijk is.

Beleid is vooral gericht op mensen buiten de besluitvorming

Als instinctief reactionair denk ik altijd maar dat de politiek stut op een politieke gemeenschap van stemmende en belastingbetalende burgers met historische wortels in een nationaal verband en dat het dus wel zo aardig is om die mensen centraal te stellen in de besluitvorming. Dat is echter geen modieuze gedachte.

Als je de algemene teneur van het Nederlandse discours zo leest, dan overheerst de progressieve mening dat het beleid juist gericht moet zijn op de mensen buiten de besluitvorming. De jongemannen van de derde wereld die hier ‘asiel’ komen eisen, de Europese landen die afhankelijk zijn van de transfers uit het noorden, de zandhagedissen die niet zo goed tegen stikstof kunnen: allemaal veel belangrijker dan de belastingpositieve Nederlander.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw