Boeren gekleineerd en gemanipuleerd door Haagse communicatie

18 juli 2022Leestijd: 4 minuten
Op een viaduct boven de snelweg A4 staan sympatisanten van de boeren met omgekeerde Nederlandse vlaggen. Foto: ANP

Bij een autotourtje door de provincie zag Constanteyn Roelofs geen boerderij zonder omgekeerde vlag. Er is wat geknapt op het platteland en men heeft het flink gehad met het Binnenhof.

Het was voor mij als erkende stadsmuis toch aardig schrikken toen ik dit weekeinde de steven van de Volvo richting het oosten wendde voor een huwelijk in Diep Donker Drenthe, want tijdens de rit zag ik werkelijk duizenden protestuitingen van boze boeren.

Wekelijks verkent historicus Constanteyn Roelofs (1989) de tragikomische tegenstrijdigheden in economie en maatschappij.

Geen boerderij zonder omgekeerde Nederlandse vlag, geen brug zonder spandoek met een boodschap aan het kabinet, waarvan de teksten varieerden van leutige spreuken tot regelrechte bedreigingen. (Het is overigens wel te hopen dat de boeren zorgvuldiger omgaan met hun dieren dan met hun d’s en t’s, maar dat geheel terzijde.) Het is duidelijk dat er wat is geknapt op het platteland en men heeft het flink gehad met het Binnenhof.

Het argument omgedraaid en teruggeworpen

De boeren staan hierin zeker niet alleen. Het geduld met de politieke kaste van communicatiemedewerkers, ketenmariniers en hele en halve lobbyisten die vooral sturen op de Haagse werkelijkheid raakt overal op. Dat heeft volgens mij ook te maken met de volstrekte arrogantie waarmee de Haagse insiders omgaan met de zorgen van burgers, die zich uit in manipulatieve en denigrerende communicatie. Men spreekt de burger met ongeduld toe met voorgekookte en tot in den treure herhaalde communicatiestatements, die zich niet zelden bedienen van het soort sociale manipulatie dat je eerder verwacht van een ondeugdelijk vriendinnetje.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Neem nu het volgende. Ik weet niet wie van de Haagse communicatierakkers de volgende tactiek heeft bedacht, maar je ziet ‘m steeds vaker: in reactie op maatschappelijke zorgen om een beleidskeuze wordt het argument tegen de keuze omgedraaid en teruggeworpen als een argument vóór. Zo worden de woorden van de burger die oprecht iets wil bespreken met een soort passieve agressie teruggekaatst en ontaardt een in te goeder trouw begonnen discussie weer in frustratie. Slecht voor de sfeer.

 

Manipulatieve strategie overtypen

Een voorbeeld. Onlangs is het CETA-verdrag door de Eerste Kamer gerommeld, omdat de insiders aan de top van de PvdA een onverwachte draai maakten naar voor het verdrag. Boze leden klopten aan bij de partijtop: waarom worden we nu wéér versneld een complex supranationaal verdrag in gerommeld, gaan we eigenlijk niet veel te hard met dat Europa? Het antwoord daarop van Ruud Koole dat hij toch maar voor heeft gestemd, omdat Europa het verdrag toch grotendeels al heeft ingevoerd en het dus al jaren in werking is, tart elke vorm van verbeelding, maar hij zei het toch echt.

Nog een voorbeeld. Vorige week konden we in de courant lezen dat Kroatië nu ook de euro hanteert als betaalmiddel. Juichende koppen van de NOS en de systeemkranten, want je kunt nu ook met euro’s betalen als je met vakantie bent in Dubrovnik. De vraag of het wel verstandig is om wéér een shaky economie met een twijfelachtige begrotingsdiscipline en een kort democratisch geheugen toe te laten tot de euro, werd door de mandarijnen weer met leugens en manipulatie gepareerd. ‘Natuurlijk voldoet Kroatië aan de eisen van het Stabiliteitspact,’ zeiden ze in de courant. ‘Nou ja, niet echt, want met een begrotingstekort van 75 procent zit Kroatië weliswaar boven de 60 procent, maar doen ze het wel beter dan heel veel landen die al jaren in de euro zitten!’

Het is toch werkelijk ongelofelijk hoe de communicatiemedewerkers van de Europese Centrale Bank zoiets verzinnen en dat de slapende journalisten bij de gevestigde media zo’n manipulatieve strategie overtypen in plaats van tegenspreken, maar goed.

Geen wonder dat het land volhangt met omgekeerde vlaggen

Ook de boeren worden zo gekleineerd en gemanipuleerd. Er wordt een onderhandelaar benoemd om de ‘emoties een plek te geven’. Alsof de boeren er zijn met een kopje thee en een beetje uithuilen. Er wordt tegen ze gesproken alsof het milieumisdadigers zijn die zo snel mogelijk naar de mestvaalt van de geschiedenis moeten om de ‘natuur de ruimte te geven’ door mensen die die natuur willen volbouwen met nog eens een miljoen woningen voor de massamigratie, om van alle zonneweides en dergelijke nog maar te zwijgen.

Ook hier weer de inversie: de boeren stellen dat ze essentieel onderdeel zijn van een eeuwenoud cultuurlandschap en het kabinet zegt dat ze weg moeten om het typisch Nederlandse landschap te beschermen. Geen wonder dus dat het land van Utrecht tot ver voorbij Emmen volhangt met omgekeerde vlaggen.