Premium Lock Dankzij Remkes toch (beperkte) beweging in dossier stikstof

06 oktober 2022Leestijd: 2 minuten
Remkes presenteert bevindingen stikstofgesprekken. Foto: ANP

Na maandenlange gesprekken met boeren, bestuurders, bedrijfsleven en andere betrokkenen in de agrarische sector, kwam adviseur Johan Remkes woensdag 5 oktober met twintig aanbevelingen aan het kabinet. Remkes hekelt de aanpak van het kabinet sinds het met het stikstofdossier aan de slag ging, corrigeert dat deels en adviseert de beleidsmakers om beter te luisteren. Terecht, schrijft Joan Zijerveld.

Remkes adviseert het kabinet verder om op de korte termijn meer vaart te maken. Want: ‘Nederland moet van het slot af.’ Om die reden adviseert hij om snel 500 tot 600 zogeheten ‘piekbelasters’ – grote bedrijven, in veel gevallen agrarisch, met een hoge stikstofuitstoot – rondom natuurgebieden al binnen een jaar uit te kopen. Dat geeft ruimte voor de rest.

Lees meer in dit omslagverhaal: 111 vragen over de stikstofcrisis

Daarnaast mag het stikstofbeleid niet alleen gericht zijn op boeren. Ook toeleveranciers en andere sectoren kunnen maatregelen nemen, aldus Remkes. En het meetinstrument voor stikstofdepositie, de zogenaamde kritische depositiewaarde (kdw), moet op de schop en op termijn worden vervangen door een beter alternatief. De deadline van 2030 – als de stikstofuitstoot met de helft moet zijn gedaald – blijft overeind. Maar Remkes adviseert wel om al eerder een tussenbalans op te maken.

Niet meer pijn voor iedereen, maar voor de grote uitstoters

Binnen de beperkte mogelijkheden om te bewegen in het stikstofdossier, zijn de aanbevelingen van Remkes een opsteker voor veel boeren. Zij het niet voor veel boeren op de Veluwe en in Brabant, waar veel van die ‘piekbelasters’ rond natuurgebieden immers zijn gevestigd. Maar in het beleid van het kabinet wordt ‘de stikstofpijn’ verdeeld over alle agrariërs en ontbreekt het langetermijnperspectief.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw