Premium Lock Middelmatige Managers in Mantelpak

28 september 2022Leestijd: 4 minuten
Sophie Hermans (VVD), Sigrid Kaag (D66) en Vera Bergkamp (D66). Foto: ANP

Meer vrouwen in de politiek is een loffelijk streven. Maar laten dit dan capabele politicae zijn, die beantwoorden aan de uitdagingen van deze tijd en de wensen van de publieke opinie. Niet het type ‘Middelmatige Manager in Mantelpak’, schrijft Geerten Waling.

Elke tijd komt met zijn eigen type bestuurders. Sinds de jaren tachtig zijn de bedachtzame aristocraten geleidelijk ingeruild voor berekenende managers, die tegenwoordig de vorm aannemen van het type ‘middenkader’ (Mark Rutte) of het type ‘snelle consultant’ (Wopke Hoekstra). Zij komen bovendrijven omdat zij competenties hebben waar vraag naar is, en eigenschappen waarmee zij zich geliefd maken in hun politieke partij. Inmiddels heeft de categorie ‘vlotte jongen’ ook een vrouwelijke variant: de Middelmatige Manager in Mantelpak (MMM).

Lees ook deze column van Gerry van der List: Het nieuwe elan van de VVD: de tassen van de premier dragen

Drie voorbeelden hiervan: Sophie Hermans, Sigrid Kaag en Vera Bergkamp. Slimme carrièrepolitica’s met als sterkste troef een tomeloze ambitie en als zwaktebod dat ze op tegenslag en kritiek al gauw te emotioneel rea­geren. ‘Ich bezogen’ als ze zijn, maken ze het meteen persoonlijk. ‘Ik ben Sophie Hermans,’ was het verweer van de voormalige tassendrager van Mark Rutte en dochter van VVD-coryfee Loek.

En minister Kaag (D66) liet het voltallige kabinet uit de Tweede Kamer vertrekken na een vage aantijging aan haar adres door complotwappie Thierry Baudet (FVD), die niemand in Den Haag nog serieus kan nemen. Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp (eveneens D66) weet op haar beurt haar gezag maar niet te vestigen en moest tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen vorige week voort­durend smeken om rust en orde: ‘Mag ik iets minder geroezemoes in de zaal?’, ‘Mag het iets stiller?’ en – ontelbaar vaak – het schooljufferige ‘Ssssssst!’.

Lees het opiniestuk van Arendo Joustra: Weglopen uit gekozen parlement geeft geen pas

Kritiek op de MMM’s wordt afgedaan als seksisme

De MMM’s hebben naast hun ijdelheid nog een groot probleem: de uitdagingen en de publieke opinie van nu vragen allang om een ander soort leider dan dat er nog altijd komt bovendrijven. Meer authentiek en invoelbaar, slimmer en principiëler, met een geloofwaardige betrokkenheid en een vanzelfsprekend gezag.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw