Premium Lock Parlementaire democratie floreert en mankeert niets

07 januari 2022Leestijd: 4 minuten
Fractievoorzitters in de Rooksalon, op de dag na de Tweede Kamerverkiezingen. Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Robin Utrecht

Velen maken zich dezer dagen zorgen over de staat van de parlementaire democratie. Die zou niet goed functioneren, zo beweren onderzoekers en politici. Maar dat is nonsens, schrijft Jelte Wiersma.

‘Zorgen over het functioneren van onze democratie zijn wijdverbreid.’ Aldus Michiel Scheltema (D66) als voorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor Regeringsbeleid (WWR). Hij schreef dit in 2004 toen de regering een speciale projectgroep had ingesteld na de revolte van 2002 onder leiding van de in dat jaar vermoorde Pim Fortuyn (LPF). De zorgen die Fortuyn op de agenda zette – immigratie, Europese integratie, technocratisering – bleken de zorgen van velen.

Lees ook dit essay van Victor Pak: Waar blijft de burger in de democratische rechtsstaat?

Tot schrik van gevestigde orde. Die was na de implosie van de communistische Sovjet-Unie en economisch florissante jaren zelfgenoegzaam gaan denken dat het einde van de geschiedenis was aangebroken. Dat één man die zelfgenoegzaamheid aan diggelen sloeg door een aantal blinde vlekken te verlichten, leidde meteen tot zorgen over de staat van de democratie. Zo vond Scheltema dat ‘de grote schommelingen in de kiezersgunst’ mede verklaarde waarom zorgen over het functioneren van de democratie breed leefden. Dat is natuurlijk gek. Dat burgers op andere partijen stemmen dan voorheen betekent niet dat de democratie niet functioneert. Integendeel.

Staatscommissie-Remkes: bindend referendum, gekozen premier

Heden ten dage leeft bij velen nog altijd de zorg over het functioneren van de democratie. Het kabinet-Rutte II stelde in januari 2017 de Staatscommissie parlementair stelsel in. Voorzitter Johan Remkes (VVD) rapporteerde in december 2018. Hij pleitte voor de invoering van een bindend correctief referendum, want de stem van alle burgers zou niet even goed worden gehoord. ‘De bestaande politieke onvrede bij een deel van de bevolking kan leiden tot afhaken en afkeer van de democratie.’ Ook moet de premier rechtstreeks worden gekozen, een grondwettelijk hof worden ingesteld en de positie van Tweede Kamerleden ten opzichte van hun partij worden versterkt, aldus Remkes.

Dit soort nieuwlichterij is allemaal leuk en aardig, maar er deugt niets van.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw