Victor Pak Premium Corner

Waar blijft de burger in de democratische rechtsstaat?

15 december 2021Leestijd: 5 minuten

Den Haag verliest zijn macht aan Brussel, rechters en lokale overheden. Waar blijft de burger in de democratische rechtsstaat, vraagt Victor Pak zich af.

De democratische rechtsstaat verliest aan kracht. Van alle kanten wordt het systeem belaagd. Macht verdwijnt uit Den Haag naar lokale overheden, naar Brussel en de rechtspraak. De Tweede Kamer zwaait die macht gewillig uit, hoewel de burger zich juist vastklampt aan de landelijke volksvertegenwoordiging.

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Lale Gül cover

Midden in een pandemie kon de burger dit jaar zijn zegje doen. Uitgesmeerd over drie dagen speelde de stembusgang voor de Tweede Kamerverkiezingen zich af en wie niet fysiek naar de stembus kon gaan, mocht eenmalig per brief stemmen.

Een ongekende luxe in een wereld waarin de democratie in het geding is. Uit toonaangevende lijstjes blijkt dat het aantal democratieën wereldwijd afneemt. In Nederland maakte de burger nog gretig gebruik van zijn stemrecht: 78,7 procent van de ruim 13 miljoen kiesgerechtigden bracht in maart een stem uit. Daarmee lag de opkomst nipt lager dan in 2017, maar hoger dan in 2012.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.