Premium Lock Meer Nederlanders, minder Nederland: over bevolkingsgroei en het wassende water

07 november 2021Leestijd: 5 minuten
Foto: ANP

Ook dit jaar komen er door immigratie weer tienduizenden mensen bij in Nederland. Hoe verhoudt de bevolkingsgroei zich tot het vooruitzicht dat Nederland straks door de stijgende zeespiegel veel minder bebouwbaar oppervlak heeft, vraagt demograaf Jan Latten zich af.

Dit jaar komen per saldo circa 90.000 mensen vanuit het buitenland in Nederland wonen, het leeuwendeel van de totale bevolkingsgroei. Als de aantrekkingskracht van Nederland langere tijd op dit niveau blijft, groeit het aantal inwoners naar 22 miljoen in 2070. Waar kunnen al die mensen wonen?

Jan Latten is socioloog en demograaf.
Hij was hoofddemograaf van het Centraal Bureau voor de Statistiek en hoogleraar sociale demografie. Is veelgevraagd spreker en essayist.

Niet in de Randstad. Als klimaatscenario’s zoals recent van hoogleraar transitiekunde en mede-oprichter van Urgenda Jan Rotmans worden bewaarheid, zal de Randstad door de te verwachten zeespiegelstijging grotendeels weer een waterrijk worden. Het bebouwbare oppervlak zal dan krimpen. Tegelijkertijd wijzen demografische trends op een ongeremde bevolkingsgroei. Moet de politiek voorsorteren op een sterkere en veilige verstedelijking van Oost-Nederland?

Bevolkingsaanwas komt niet door kinderwens millennials

Om de nationale footprint te beperken, zijn sommige millennials zelfs bereid om van hun kinderwens af te zien. Het zet geen zoden aan de dijk. Want zonder beperking van de al jaren voortdurende immigratie zullen er in ons land nog heel veel voetjes bijkomen. De aanwas komt namelijk vooral op het conto van immigratie.

Luister ook de podcast met Gertjan van Schoonhoven en René van Rijckevorsel:

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Ook dit jaar zullen er in Nederland tienduizenden nieuwe inwoners vanuit het buitenland bijkomen en een plek moeten vinden om te leven en te wonen. De natuurlijke aanwas komt daar nog bovenop. Wie immigratie als natuurverschijnsel ziet, moet erop rekenen dat over vijf jaar de achttien-miljoenste inwoner arriveert en de groei van het inwonertal ook daarna doorzet.

Zelfs 24 miljoen Nederlanders over 50 jaar is niet uit te sluiten

Met het huidige migratietempo moeten over 50 jaar 22 miljoen inwoners een geschikte woonplek hebben. Valt het jaarlijkse migratiesaldo nog iets hoger uit dan we nu meemaken, dan is zelfs 24 miljoen inwoners niet uit te sluiten, blijkt uit vooruitberekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Meer mensen, meer woningen, meer gebouwen, meer wegen. En bewoonbaar land?

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw