Premium Lock Waarom de terugkeer van expats cruciaal is voor Amsterdam

09 oktober 2021Leestijd: 5 minuten
Door de komst van expats zullen de huizenprijzen verder stijgen. Foto: ANP

De terugkeer, na de coronacrisis, van welvarende expats naar Amsterdam zal zorgen voor nog meer druk op de lokale huizenmarkt. Toch is het cruciaal voor de hoofdstad dat deze categorie immigranten weer naar Amsterdam komt: ze genereren welvaart en werk voor de minder geschoolde Amsterdammers, betoogt Jan Latten.

Amsterdam wil uitgroeien tot een stad van 1 miljoen inwoners. Althans, in het pre-coronatijdperk was dat de trendlijn. Maar sinds de uitbraak van het coronavirus hapert de groei.  Eind augustus 2021 had Amsterdam evenveel inwoners als in januari 2020. Al twintig maanden is er in Amsterdam sprake van een demografisch lagedrukgebied. Ook de regionale economische barometer was begin dit jaar een van de laagste in het land.

Jan Latten (1952) is emeritus hoogleraar sociale ­demografie en actief publicist, spreker en duider van trends op het snijvlak van demografie en maatschappij. Eerder was hij hoofddemograaf van het Centraal ­Bureau voor de Statistiek. Hij schrijft op ewmagazine.nl beschouwingen over belangrijke demografische thema’s.

Vooral Schiphol kampt met problemen, net als de congressector, en het toerisme. In het tweede kwartaal van 2021 lag de economie in de regio Amsterdam en Haarlemmermeer nog steeds onder het niveau van voor de coronacrisis. Met de economische neergang vertrokken ook veel expats en arbeidsmigranten. De huurprijzen op de vrije markt kwamen onder druk te staan. Intussen ging de uittocht van middenklassengezinnen vanuit Amsterdam naar omringende plaatsen onverminderd door. De uittocht van deze tweeverdieners wordt tot nog toe niet gecompenseerd door veelverdieners uit het buitenland. 

Immigratie veert iets op, zoals meestal in de herfst

In september en oktober zal de komst van immigranten naar Amsterdam weer zijn opgelopen, zoals meestal in het najaar. Studenten komen, en ook voor gezinnen met schoolgaande kinderen is september een drukke verhuismaand. De immigratiecijfers lopen dus weer op en deze immigranten zullen een extra beroep doen op de Amsterdamse huizenmarkt.

De opwaartse trend blijkt ook uit recente immigratiecijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Er komen in Amsterdam per saldo weer enkele honderden inwoners per maand bij vanuit het buitenland.  Wie zijn de nieuwe immigranten?

Signalen van de huurmarkt: vraag duurdere woningen groeit

Uit de migratiecijfers kan nog niet worden opgemaakt wie waarom naar de stad komt. Studenten, gezinsherenigers, asielmigranten? Komen ook de welvarende expats weer terug?

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw