Premium Lock Coronadebat of niet? Asscher krijgt troostprijs

05 augustus 2020Leestijd: 3 minuten
PvdA-lijsttrekker Asscher wil niet meer gebroederlijk met Ruttes VVD regeren. Foto: ANP

Politiek is ook een strijd om procedures en dat was afgelopen week te merken. Centrale figuur was PvdA-leider Lodewijk Asscher die amechtig probeerde een debat over de coronacrisis te agenderen. Hij stuitte op een onwillige coalitiemuur, schrijft Carla Joosten. Wat Asscher wilde, met spoed een debat, lukte hem niet. Wat kreeg hij wel voor elkaar?

Asscher had zijn vakantie er al wat eerder opzitten dan de leden van het kabinet en de PvdA-fractievoorzitter trof bij terugkeer een verweesd land aan dat te kampen had met oplopende besmettingen. Asscher raakte er steeds meer van overtuigd dat de afwezige regering de ernst van de zaak onderschatte.

Het kabinet zag blijkbaar niet dat de opgelaaide coronacrisis schreeuwde om nieuwe maatregelen en alertheid, vond Asscher. En met kabinet doelde hij niet op de goedwillende minister van Justitie en Veiligheid Ferdinand Grapperhaus (CDA), die het fort bewaakte.

Het straalde allemaal te weinig urgentie uit vond Asscher, die ook het parlement kapittelde. De Tweede Kamer dicht, het kabinet afwezig en burgemeesters die de regie lijken te hebben overgenomen. Zie de gang van zaken rond de mondkapjes. Het kabinet had die discussie laten lopen en de burgemeesters van Rotterdam en Amsterdam namen toen maar zelf de regie. Een blamage vond de PvdA-leider. Dus moest er ook eerder een debat komen dan het op 12 augustus geplande algemeen overleg.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw