Premium Lock Afstand houden blijft nodig. Tijd voor een wake-up call?

14 juli 2020Leestijd: 4 minuten
Terras op het Damrak. Foto: ANP

Wie om zich heen kijkt, kan niet anders dan constateren dat velen de coronamaatregelen niet meer zo serieus nemen, schrijft Bram Hahn. Maar het aantal dagelijkse besmettingen dat Nederland noteert, zouden ze in Azië een golf noemen.

‘Ik geef gewoon weer handen hoor.’ ‘Ah, een snelle knuffel mag wel toch?’ ‘Wij vormen toch ook een soort huishouden?’ Zomaar wat half grappende opmerkingen die je dezer dagen hoort in het sociaal verkeer. Op het sportveld, in de winkel, onder vrienden, op tal van plaatsen lijkt na maanden krampachtig coronaproof leven de rem er echt af. Ook uit de Covid Radar van het LUMC, die leunt op gegevens die gebruikers rapporteren, blijkt dat het aantal contacten binnen 1,5 meter sinds de versoepelingen flink is toegenomen.

Meer over dit onderwerp: Wat warmte en licht doen met het virus

Begrijpelijk is dat wel. Het virus lijkt, waarschijnlijk dankzij hulp van temperatuur en zonlicht, aan kracht te hebben ingeboet. Het is in elk geval zover teruggedrongen dat er in heel Nederland op dit moment slechts een kleine 2.500 besmettelijke mensen rondlopen. Ervan uitgaand dat het overgrote deel van hen zich bewust is van het gevaar en contact met anderen mijdt, is de kans dat u zo iemand tegen het lijf loopt, minimaal.

Diverse landen maken een tweede of derde golf mee

Maar minimaal is niet nul. Het virus is niet weg en in sommige landen merken ze dat het virus zo weer kan opleven, ook in de zomer. Servië hield het virus redelijk buiten de deur, maar daar is sinds half juni een tweede golf die al bijna net zo hevig is als de eerste, met 300 tot 400 nieuw gevallen per dag. Israël kampt met een vergelijkbare grafiek: een eerste golf die relatief meeviel, en nu een tweede die de eerste in ernst overtreft (rond de 1.300 nieuwe gevallen per dag).

In de Verenigde Staten waren er tijdens de eerste piek dagelijks 35.000 nieuwe gevallen, inmiddels worden daar trieste records gebroken van ruim 55.000 besmettingen per dag. Zelfs als je naar individuele staten kijkt, zijn dat schrikbarend hoge cijfers.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw