Jelte Wiersma Premium Corner

Kuzu is de moderne Abraham Kuyper

24 maart 2018

DENK-voorman Tunahan Kuzu wil net als eens ARP-leider Abraham Kuyper zijn achterban isoleren. Niks geen integratie, de overheid op afstand behalve als het gaat om uitkeringen en subsidies incasseren natuurlijk. Kuyper noemde dit bijna 140 jaar geleden ‘soevereiniteit in eigen kring’. Kuzu toont zich een opmerkelijke Kuyper-leerling.

Zou Tunahan Kuzu weten wie Abraham Kuyper is? Kuzu en Kuyper zouden het ongetwijfeld met elkaar kunnen vinden. Niet zozeer over geloof. De gereformeerde Kuyper constateerde dat de islam geen andere religies naast zich kan dulden en daardoor per definitie gewelddadig is. Maar voor het overige kopieert Kuzu de opvattingen die Kuyper eind negentiende eeuw ontwikkelde.

Kuyper klinkt ook in de 21ste eeuw nog altijd door

Abraham Kuyper (1837-1920) – die werd geboren in Maassluis, waar Kuzu opgroeide – was een zeldzaam veelzijdige en dynamische man. Hij wist als aanvoerder van de door hemzelf opgezette kleine gereformeerde zuil (zo’n 10 procent van de bevolking) grote invloed uit te oefenen op het landsbestuur in zijn tijd en werd zelfs voorzitter van de ministerraad, nu de functie van premier. Ook in de 21ste eeuw klinkt Kuyper nog altijd door.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.