nederland

Tientallen lijkkisten naar Nederland op dag van nationale rouw

23 juli 2014Leestijd: 1 minuut

Woensdag is een dag van nationale rouw in Nederland vanwege de vliegramp in het oosten van Oekraïne, waarbij 193 Nederlanders om het leven zijn gekomen. De eerste lichamen keren vandaag terug naar Nederland.

De twee vliegtuigen die woensdag de eerste lichamen naar het vliegveld in Eindhoven brengen, zullen ongeveer vijftig lijkkisten vervoeren, zegt een woordvoerder van het Nederlandse forensisch team in Charkov.

Passagiers

Voorafgaand aan het vertrek is een ceremonie in de Oost-Oekraïense stad. De stoffelijke overschotten van bijna tweehonderd omgekomen passagiers kwamen dinsdag aan in Charkov, dat onder controle staat van de Oekraïense regering.

De lijkkisten worden woensdag in een gekoelde vrachtwagen naar het vliegveld bij Charkov gebracht. Een Nederlands en een Australisch militair transportvliegtuig brengen de houten kisten naar de vliegbasis in Eindhoven.

Aanwezig

Behalve nabestaanden, zijn ook premier Mark Rutte (VVD), koning Willem-Alexander en koningin Máxima bij de aankomst aanwezig. Na de landing, waarschijnlijk rond 16.00 uur, volgt er een minuut stilte.

Op Schiphol zullen op dat moment geen vliegtuigen landen of opstijgen. De lichamen worden vanaf Eindhoven in een colonne naar de Korporaal van Oudheusdenkazerne in Hilversum vervoerd. Daar zal de identificatie plaatshebben.

Premier Rutte maakte dinsdag bekend dat vandaag een dag van nationale rouw is. Het is voor het eerst sinds 1962 dat er een dag van nationale rouw is afgekondigd. Toen werd dat gedaan vanwege het overlijden van voormalig koningin Wilhelmina.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.