nederland

Veel meer vrijwilligers in CDA- dan in PVV-gemeenten

26 juni 2014Leestijd: 2 minuten

De gemeente Berkelland telt het hoogste percentage vrijwilligers van Nederland en daar is het CDA de grootste partij. Veel CDA’ers betekent vaker veel vrijwilligers, veel PVV’ers juist vaker weinig vrijwilligers.

Of inwoners van gemeenten aan vrijwilligerswerk doen, hangt sterk samen met hun politieke voorkeur. Hoe meer CDA’ers, des te groter is vaak het percentage vrijwilligers. Hoe meer PVV’ers, des te kleiner is vaak juist het percentage. De gemeente met de meeste vrijwilligers is Berkelland in de Achterhoek. Niet toevallig is het CDA daar de grootste partij.

Dat blijkt uit het onderzoek Beste Gemeenten door Elsevier en Bureau Louter. In dat onderzoek worden alle 403 gemeenten vergeleken op de kwaliteit van wonen. Eén van de beoordelingspunten is de vraag in hoeverre sprake is van een ‘harmonieus leefklimaat’ en daarvoor is het percentage vrijwilligers een van de criteria.

Vrijwilligersgemeenten

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft Berkelland met 36 procent het hoogste percentage vrijwilligers, Kerkrade met 10 procent het laagste percentage.

Typische ‘vrijwilligersgemeenten’ zijn verder Littenseradiel, Mill en St. Hubert, Ferwerderadiel, Raalte, Sint Anthonis, Oost-Gelre en Bronckhorst. Het gaat hoofdzakelijk om landelijke gemeenten buiten de Randstad, alleen Bunnik en Oudewater in het Westen scoren hoog. Friesland, de Achterhoek en het Groene Hart zijn opvallend hoog scorende regio’s.

De laagste percentages vrijwilligers zijn te vinden in Almere, Heerlen, Diemen, Spijkenisse, Brunssum, Rotterdam, Amsterdam, Landgraaf en Hillegom. Dat zijn vooral de zogeheten ‘groeikernen’, gemeenten in Zuid-Limburg en grote steden.

Oost-Groningen, de Flevopolder en West-Brabant zijn opvallend laag scorende regio’s. Onder de groeikernen vormen Heerhugowaard en Houten een uitzondering met relatief juist veel vrijwilligers.

Bureau Louter zocht voor Elsevier naar een statistische verklaring. Opleidingsniveau en inkomen speelden weliswaar mee, maar verreweg de sterkste verklaring is de politieke voorkeur: typische CDA-gemeenten tellen vaker veel vrijwilligers, PVV-gemeenten juist vaker weinig vrijwilligers. Ook een overwicht van ChristenUnie en SGP blijkt een (iets) hoger percentage te voorspellen.

Het onderzoek Beste Gemeenten verschijnt deze week in het weekblad Elsevier en op bestegemeenten.elsevier.nl.

In juli verschijnt het achtergrondrapport ‘Waar willen we wonen 2014’ van Bureau Louter, te bestellen via bureaulouter.nl.