Terroristen ronselen 15-jarig meisje uit ’t Gooi voor jihad in Syrië

28 juni 2014Leestijd: 2 minuten

Een vijftienjarig meisje uit Hilversum is door terroristen geronseld voor de jihad in Syrië. Moezdalifa el Adoui werd onderschept op de luchthaven van Düsseldorf.

Dat meldt de Gooi- en Eemlander zaterdag.

Goede moslima

Volgens directeur Erna van Dijk van de Gooise Praktijkschool waar het meisje onderwijs volgt, was ze van plan om te trouwen en ‘als goede moslima’ mee te doen aan de strijd in Syrië en Irak.

Het meisje was al sinds vorige week zaterdag vermist. Ze had thuis een briefje achtergelaten met de tekst ‘Ik ga naar Syrië’. Dat laatste is niet helemaal gelukt. De ouders sloegen op tijd alarm en de politie kon het meisje onderscheppen op de luchthaven van Düsseldorf. Ze is intussen weer thuis in Hilversum.

Onderzoek

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid volgt de zaak op de voet. Er wordt ‘intensief onderzoek’ gedaan naar de manier waarop het meisje is geronseld.

Volgens voorzitter Abou Dhar van de Hilversumse stichting World Wide Relief worden steeds meer jonge Nederlandse meisjes ‘gebrainwasht’ vanuit Syrië. De stichting start een waarschuwingscampagne:  ‘Pak desnoods de smartphone af. En geef nooit zomaar haar paspoort mee.’

Ronselaar

Vrijdag verlengde de onderzoeksrechter in Den Haag het voorarrest van een 18-jarige man die ervan wordt verdacht jongeren te ronselen voor de terreur die extremistische moslims zaaien in het Midden-Oosten.

Dat de man wordt vastgehouden, is een teken dat er een bewijslast tegen hem moet bestaan. Dit is opvallend, omdat ronselen door jihadisten vaak lastig is aan te tonen omdat het online gebeurt.