‘Vrijwilligers stelen zeker 10 miljoen euro per jaar’

13 januari 2014Leestijd: 1 minuut

Nederlandse vrijwilligers stelen voor zeker 10 miljoen euro per jaar van de organisaties die zij helpen. In negen van de tien gevallen is de dief de penningmeester van de vrijwilligersorganisatie.

Vaak gaat het om bedragen van maximaal enkele duizenden euro’s, maar soms gaat het zelfs om tonnen, zegt onderzoeker Maarten den Ouden maandag in het Reformatorisch Dagblad.

Vijftig keer per jaar

Den Ouden bracht de diefstallen in kaart die in de publiciteit zijn gekomen. Per jaar komt het gemiddeld vijftig keer voor dat een stelende vrijwilliger wordt betrapt en de benadeelde organisatie daar ruchtbaarheid aan geeft.

De onderzoeker denkt zelf dat er in werkelijkheid nog meer wordt gestolen. Alleen al in december is er volgens hem bij vrijwilligersorganisaties voor zeker 750.000 euro verduisterd.

Begrafenisvereniging

Bekende gevallen die de afgelopen maanden de publiciteit haalden, waren onder meer het raadslid van een lokale Twentse partij dat naar Zwitserland zou zijn gegaan met 21.000 euro van de begrafenisvereniging waar hij penningmeester was.

Afgelopen herfst stal een Utrechts PvdA-raadslid, eveneens als penningmeester, van de plaatselijke daklozenkrant. Hij betaalde al snel 14.000 euro terug aan de daklozenkrant, maar had volgens de straatkrant zo’n 40.000 euro verduisterd.