nederland

‘Toezicht op moslimextremisten schiet tekort’

24 januari 2014Leestijd: 1 minuut

Twee geradicaliseerde moslims die onder toezicht stonden van de reclassering in Den Haag, zijn erin geslaagd naar Syrië af te reizen. Ze waren eerder al eens gearresteerd, omdat zij op weg zouden geweest naar een Somalisch jihadtrainingskamp.

Dat meldt De Telegraaf. De eerdere arrestatie had plaats in Kenia in 2009.

Reclassering Nederland zegt dat er niet 24 uur per dag toezicht kan worden gehouden op jihadisten die na een gevangenisstraf voorwaardelijk vrij zijn. Terwijl de mannen door de inlichtingendiensten in de gaten werden gehouden en ook de reclassering officieel toezicht hield, hoeven veroordeelden die voorwaardelijk vrij zijn zich maximaal een keer per week te melden.

Niet tegengehouden

Krachtiger optreden kan de reclassering eigenlijk niet. Het is bijvoorbeeld wettelijk niet mogelijk om iemands paspoort af te nemen.

Volgens De Telegraaf gaan er verhalen dat één van de twee jihadstrijders is gesneuveld in Syrië, waar hij zich had aangesloten bij opstandelingen die vechten voor een islamitische staat, tegen het regime van Bashar al-Assad. De tweede zou afgelopen kerstvakantie naar Syrië zijn afgereisd, drie maanden nadat hij voorwaardelijk vrijkwam uit de gevangenis.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.