Demonstrant tegen politiegeweld krijgt werkstraf voor slaan agent

30 december 2013Leestijd: 1 minuut

Een achttienjarige demonstrant die tijdens het protest tegen politiegeweld een agent met een stok op zijn hoofd sloeg, krijgt een werkstraf van 80 uur. Daarnaast moet de demonstrant de agent een schadevergoeding betalen van 150 euro.

De straf komt overeen met de eis die het Openbaar Ministerie tegenover de supersnelrechter had geëist.

Klap

Volgens de rechter was er voldoende bewijs dat de jongeman de agent met een vlaggenstok op zijn hoofd sloeg. Drie agenten hebben een verklaring afgelegd over het incident. Twee van hen arresteerden de dader na de klap.

In totaal werden drie demonstranten gearresteerd, voor het beledigen en te lijf gaan van agenten. Naast de achttienjarige demonstrant, kreeg ook een 22-jarige man een dagvaarding en kreeg een 25-jarige een boete van 450 euro.

Vertrek

Zaterdag had op het Malieveld in Den Haag een demonstratie tegen politiegeweld plaats. Zo’n vijftig betogers kwamen af op het protest en eisten het vertrek van burgemeester Jozias van Aartsen (VVD) en politiechef Paul van Musscher.

Aanleiding voor het protest is de dood van de zeventienjarige Rishi, die om het leven kwam door een politiekogel. De agent die hem neerschoot werd vorige week ontslagen van rechtsvervolging.

Hoewel de organisator van de demonstratie aangaf dat het ging om een positief protest, liep het al gauw uit de hand.