Gerlof Leistra

Agent die Rishi neerschoot zat fout, maar is geen moordenaar

10 december 2013Leestijd: 2 minuten

De kans dat de politieman die vorig jaar Rishi Chandrikasing doodschoot voor moord wordt veroordeeld, is nihil. Gelukkig maar: een agent die tijdens het uitoefenen van zijn gevaarlijke beroep een fout maakt, moet in bescherming worden genomen.

Het is een verkeerd signaal om een agent die een vermeend vuurwapengevaarlijke verdachte doodschoot, te vervolgen wegens moord. Terecht eiste de officier van justitie vrijspraak.

Hij acht doodslag wel bewezen, maar daarvoor vroeg hij ontslag van rechtsvervolging omdat het ging om ‘rechtmatig aanhoudingsvuur’.

De zaak die gisteren bij de rechtbank Den Haag diende, draait om de tragische dood van de zeventienjarige Rishi Chandrikasing.

Hollands Spoor

November vorig jaar kreeg de politie een melding dat een jongen op station Hollands Spoor een Engelsman had bedreigd met een vuurwapen. Ze zien Rishi op het perron, maar die rent weg als de politie hem wil aanhouden. Daarop schiet één van de drie agenten hem neer. Rishi overlijdt in het ziekenhuis aan een schotwond in zijn nek.

Tegen de regels in stond de agent niet stil toen hij op Rishi schoot. Hij zag de wegrennende jongen iets uit zijn jaszak halen en schoot daarop. Achteraf bleek dat Rishi geen vuurwapen droeg. Maar de situatie was dreigend en het schieten daarom gerechtvaardigd.

Dodelijke opzet

Dat de officier de aanklacht op het laatste moment verzwaarde tot moord, kwam doordat de advocaat van de nabestaanden via het Hof vervolging wegens moord wilde afdwingen. Dat zou alleen maar tijdverlies opleveren en dat wilde de officier niet.

Voor de op te leggen straf is de tenlastelegging bepalend. Er valt iets voor te zeggen dat rechters in het geval van dodelijke opzet – moord of doodslag – zelf een oordeel moeten kunnen vellen over de zwaarte van een delict en dus automatisch zowel moord als doodslag ten laste wordt gelegd.

Gevaarlijk beroep

De kans dat de rechtbank de politieman voor moord zal veroordelen, is nihil. Een agent die tijdens het uitoefenen van zijn gevaarlijke beroep een fout maakt, verdient het in bescherming te worden genomen.

Ook doodslag zou een zwaar vonnis zijn, al hoeft de agent geen dag te zitten als de rechters de eis van de officier volgen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.