nederland

Vrijspraak voor agent die 17-jarige Rishi doodschoot

23 december 2013Leestijd: 1 minuut

De agent die in november vorig jaar Rishi Chandrikasing doodschoot bij Den Haag Hollands Spoor is vrijgesproken van doodslag en van moord. De politieman schoot omdat hij de tiener wilde aanhouden, en is daarom niet strafbaar.

Dat heeft de rechter in Den Haag maandag bepaald. Eerder had ook het Openbaar Ministerie (OM), dat doodslag wel bewezen achtte, al ontslag van rechtsvervolging geëist.

Bedreiging

De zeventienjarige Rishi Chandrikasing overleed vorig jaar door aanhoudingsvuur van een agent. De drie agenten die naar Den Haag Hollands Spoor waren gegaan na een melding van een bedreiging, hadden gehoord dat Rishi een vuurwapen bij zich droeg.

Bij zijn aanhouding rende hij weg. Een agent die vanuit beweging op hem schoot, richtte op zijn bovenbenen maar raakte hem in de hals, waardoor hij overleed. Later bleek dat hij ongewapend was.

Terecht

Er was voldoende reden om aan te nemen dat de jongen een bedreiging vormde, oordeelde de rechter. Dat de agent aanhoudingsvuur gebruikte was terecht.

Wat niet had gemogen, was het schieten vanuit beweging. De agent had moeten stilstaan terwijl hij op de tiener schoot.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.