Illegalen weigeren maar Amsterdams aanbod blijft overeind

29 november 2013Leestijd: 2 minuten

Het voorstel van de gemeente Amsterdam aan de illegalen van de zogeheten Vluchtkerkgroep blijft, ondanks de afwijzing van de groep op donderdag, intact.

Dat zegt burgemeester Eberhard van der Laan (PvdA) vrijdag op de Amsterdamse zender AT5. Wel wil hij deze avond nog weten wie er van het gehandhaafde aanbod gebruik zullen maken.

Zwerven

Tussen de dertig en vijfendertig asielzoekers uit de groep die nu al maanden door stad zwerven, hebben gezegd er wel naartoe te willen gaan.

Maar anderen weigeren: de voormalige gevangenis aan de Amsterdamse Havenstraat is volgens hen geen goede plek, ondanks het aanbod van gratis ‘bed, brood en bad‘. De locatie doet de weigeraars te veel denken aan de vreemdelingenbewaring.

De locatie was bedoeld voor de 159 illegalen die bekendstaan als de Vluchtkerkgroep’. Die groep is intussen in samenstelling gewijzigd. Sommigen zijn vertrokken of hebben een verblijfsvergunning gekregen, anderen zijn erbij gekomen.

Vriezen

De nieuwe vluchtkerkgroep, 220 man sterk, wil dat de gemeente verder zoekt naar een andere locatie en dat die oplossing dan ook voor iedereen geldt.

Maar Van der Laan liet gisteren nog weten daar niets voor te voelen. Dit is het laatste aanbod voor de illegalen, zei hij in een vraaggesprek met Het Parool. En het is een goed aanbod, zeker gezien het feit dat het volgende week gaat vriezen, wist de burgemeester.

De groep van 220 zit nu nog in een kraakpand aan de Weteringschans in de hoofdstad. Als zij vrijdag niet besluiten wat te doen, dan wordt het dinsdag ontruimd, zegt Van der Laan. Wie er dan nog zit, loopt de kans te worden gearresteerd en alsnog in vreemdelingenbewaring terecht te komen.