nederland

Geld van ‘Bulgarenfraude’ is definitief verdwenen

18 oktober 2013Leestijd: 1 minuut

De miljoenen euro’s die Bulgaarse bendes onterecht hebben ontvangen aan zorg- en huurtoeslagen komen hoogstwaarschijnlijk nooit meer terug in de Nederlandse schatkist. Minstens 3,4 miljoen euro is verdwenen naar rekeningen van zogenoemde ‘spookburgers’.

Dat bleek donderdag in de rechtszaak tegen drie opgepakte Bulgaarse fraudeurs, schrijft het Algemeen Dagblad. De verdachten houden vol dat ze dachten dat het legaal was om huur- en zorgtoeslag aan te vragen zonder dat ze in Nederland woonden.

Spookburgers

De ‘Bulgarenfraude’ kwam dit voorjaar aan het licht door een televisieuitzending van Brandpunt, waaruit bleek dat Bulgaarse bendes bussen vol mensen naar Nederland brachten om ze hier met valse adressen bankrekeningen te laten openen en toeslagen aan te vragen.

De politie heeft niet het hele netwerk van fraudeurs kunnen oprollen.

Weekers

Staatssecretaris Frans Weekers (VVD, Financiën) kwam destijds in de problemen door de fraudezaak. Hij kreeg een motie van wantrouwen tegen zich, die hij overleefde.

Hij kondigde vervolgens aan fraude beter aan te pakken door meer inspecteurs in te zetten. Ook wordt het toeslagenstelsel aangepast zodat het minder fraudegevoelig is.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.