OM naar Hoge Raad voor verbod pedoclub Martijn

08 april 2013Leestijd: 1 minuut

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van het gerechtshof in Leeuwarden over pedofielenvereniging Martijn. Het hof oordeelde vorige week dat de club niet kan worden verboden.

Volgens het OM zorgt de vereniging van ontwrichting van de samenleving. Om die reden wil het OM een oordeel van de Hoge Raad en heeft cassatie het cassatie ingesteld, meldt het OM maandag.

Strijd

Het hof oordeelde, anders dan de rechtbank, dat pedofielenvereniging Martijn niet zorgt voor dreigende maatschappelijke ontwrichting. De werkzaamheden van de club zijn weliswaar ‘in strijd met de openbare orde’ maar een verbod zou te ver gaan.

Bovendien acht het gerechtshof de samenleving ‘weerbaar en flexibel genoeg’ om hiermee om te gaan. Met deze overweging is het OM het niet eens. Het OM wil daarom het oordeel van de Hoge Raad weten in deze zaak.

Misbruik

Pedofielenverenging Martijn is naar eigen zeggen een ‘platform voor discussie over pedofilie’. Het is een vereniging voor ‘de sociale en maatschappelijke acceptatie van kinderen-ouderen-relaties’.

De vereniging op zich heeft geen strafbare feiten gepleegd. Wel zijn in het verleden leden van de club veroordeeld voor seksueel misbruik van kinderen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.