CIDI eist vervolging na antisemitische uitspraken

15 april 2013Leestijd: 2 minuten

Het Centrum voor Informatie en Documentatie Israël (CIDI) eist maandag bij het gerechtshof in Arnhem dat het Openbaar Ministerie (OM) een vijftienjarige Turkse jongen alsnog voor de rechter daagt. Het OM besloot om de jongen niet te vervolgen.

Dat meldt De Telegraaf maandag. De jongen kreeg een leerstraf, vanwege zijn jonge leeftijd en omdat hij excuses heeft aangeboden.

Leerstraf

Het OM heeft de Turkse jongen een leerstraf gegeven, maar dat vindt het CIDI veel te mild. De scholier zei in het NTR-programma Onbevoegd Gezag dat hij Joden haat en dat hij de Holocaust goedkeurt. De uitzending leidde tot geschokte reacties in binnen- en buitenland.

‘We stappen nooit naar de rechter, maar dit is zeer ernstig,’ zegt Esther Voet, directeur van CIDI, tegen de krant. ‘Het besluit van het OM is schadelijker dan de uitspraken van die jongen. Hij komt er mee weg en dat terwijl de politiek dit heel hoog opneemt. Onbegrijpelijk van het OM.’

Toch vervolgen

Het CIDI start maandag een artikel 12-procedure, waarmee de stichting het OM wil dwingen om de jongen toch te vervolgen. Het OM besloot de zaak zelf af te doen met een educatieve straf. De jongen moet zich verdiepen in de bestrijding van antisemitisme.

De drie andere jongens die in het programma te zien waren, krijgen geen straf. Ook de programmamaker wordt niet vervolgd. Het CIDI vreest dat antisemitisme ‘onevenredig snel’ zal groeien als de rechter geen straffen oplegt.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.