Zorgen om antisemitisme onder Nederlandse jongeren

09 maart 2013Leestijd: 1 minuut

Binnen- en buitenlandse organisaties maken zich zorgen om de antisemitische uitspattingen van jongeren in Arnhem. Ze vragen premier Mark Rutte (VVD) onderzoek te doen naar recente vormen van Jodenhaat.

Dat meldt De Telegraaf zaterdag. De organisaties reageren hiermee op het NTR-programma Onbevoegd Gezag.

Scholieren

Het prestigieuze Simon Wiesenthal Center in Los Angeles maakt zich zorgen over de uitspraken van Nederlandse jongeren. In het programma noemen Turkse scholieren de Holocaust een zegen.

Een van de jongens zegt dat hij ‘wel tevreden’ is over wat Hitler heeft gedaan met joden. Het Simon Wiesenthal Center reageert geschokt. ‘Nog schokkender was het om te horen dat hun vooroordelen ook door autochtone jongens en meisjes worden gedeeld.’

Rijk

Ook het Centrum Informatie en Documentatie Israël zegt dat de jodenhaat onder Nederlandse jongeren zorgelijk is. Het centrum haalt een onderzoek aan waaruit blijkt dat scholieren joden omschrijven als ‘rijk en gierig’.

Het Openbaar Ministerie is vorige week een onderzoek gestart naar aanleiding van de uitzending. Duidelijk moet worden of de jongeren zich schuldig maken aan discriminatie of antisemitisme.