Toename ernstige antisemitische incidenten in 2011

28 maart 2013Leestijd: 1 minuut

Het aantal meldingen van ‘ernstige’ antisemitische incidenten is in 2011 toegenomen. Het gaat dan onder meer om opzettelijke belediging, bedreiging, mishandeling of bekladding van een gebouw. Het aantal nam toe van 19 in 2010 naar 30 in 2011.

Dat blijkt uit onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut in opdracht van de Anne Frank Stichting.

Mishandeling

In 2011 kreeg de politie in totaal 2.668 meldingen van antisemitisme, tegen 2.757 meldingen in 2010.

Zware incidenten zijn opzettelijk gericht tegen mensen met een Joodse afkomst en betreft mishandeling, het scanderen van antisemitische leuzen tijdens Joodse feestdagen of op Bevrijdingsdag, en het bekladden van synagogen of Joodse scholen met hakenkruisen. Dat aantal nam toe tot dertig in 2011.

Schelden

Bij verreweg de meeste incidenten gaat het om schelden. Volgens de onderzoekers is het daarbij vaak onduidelijk of het echt tegen Joden is gericht of dat het scheldwoord Jood willekeurig wordt gebruikt.

Uit de cijfers blijkt dat voornamelijk jongeren tussen de 15 en 19 jaar worden verdacht van antisemitische incidenten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.