Asscher begaat klassieke fout met sneer naar Rutte

24 januari 2017Leestijd: 2 minuten
Premier Rutte met achter zich Asscher. Foto: ANP

Premier Mark Rutte (VVD) bekritiseren vanwege zijn oproep tot fatsoen gaat de PvdA van Lodewijk Asscher niet redden, schrijft Eric Vrijsen. Kiezers geloven echt niet dat de twee regeringspartijen opeens de grootste vijanden zijn.

Tot nu toe lukt het VVD-lijsttrekker Mark Rutte vrij aardig om in deze verkiezingscampagne het initiatief te behouden. Hij komt telkens met een uitspraak en dan reageren de anderen. Dat is gunstig voor de VVD, want daardoor draait alles om Rutte en mondt de strijd uit in een race tussen Rutte en zijn grote uitdager, Geert Wilders (PVV).

Rutte klaar met hufterigheid: ‘Je kunt ook vertrekken’

Vorige VVD-campagnes waren inhoudelijk: op witte affiches stonden teksten als ‘shoppen is ook zondagsrust’ in de blauwe VVD-letters met een oranje streepje eronder. Nu draait de campagne om de persoon van Mark Rutte die gisteren in alle kranten paginagroot een fatsoensoproep deed en – met een klein VVD-vignetje onderaan – zich daarbij vooral tot immigranten richtte: ‘Als je ons land zo fundamenteel afwijst, heb ik liever dat je weggaat.’

Klassieke fout van PvdA

Vergeleken met wat je soms op straat of in het café hoort, is dat een milde formulering, maar Lodewijk Asscher van de in doodsnood verkerende PvdA dook er meteen bovenop. ‘Slap aftreksel van een populist,’ diskwalificeerde hij Rutte. ‘Hij zaait cynisme.’

Het is de klassieke fout van de PvdA dat je dit soort dingen niet mag benoemen, omdat je dan ‘onderbuikgevoelens’ los maakt. Van de zojuist verslagen PvdA-leider Diederik Samsom kon je veel zeggen, maar hij benoemde de problemen van de multi-etnische samenleving in ronde bewoordingen: ‘Marokkanen hebben een etnisch monopolie op overlast.’

Asschers spoor van mislukkingen: steeds net op tijd vertrokken

Slappe campagnetaal

Asscher probeert Rutte nu neer te zetten als een Wilders Light in de hoop dat de campagne een tweestrijd wordt tussen PvdA en VVD. Maar de peilingen zijn onverbiddelijk: de PvdA moet op dit moment 5 partijen voor laten gaan en daarmee lijkt Asscher niet de man die Wilders eens even tegen zal houden.

Verkiezingsdag 15 maart is nog ver en volgens sommige onderzoeken moet minstens de helft tot drie kwart van de linkse kiezers zijn keus nog bepalen. Maar Jesse Klaver (GroenLinks) en Alexander Pechtold (D66) staan er op dit moment iets beter voor.

Asscher moet nu echt gaan vliegen, anders redt ie het niet. Met een sneer naar Rutte lukt het sowieso niet. Als je bijna vijf jaar intensief samenwerkt in een regering, maak je de kiezers echt niet wijs dat je plotseling de grootste vijanden bent. Dergelijke campagnetaal vinden gewone mensen immers slap aftreksel.